Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1944
Halálozási év: 1996

Leírás

Fodor Vendel
(1944-1996)

Fodor Vendel 1944. március 29-én született Nagyszentjánoson.
Már kisgyerek korában felfigyelt az egyszerű falusi emberek életére, s ez nyomot hagyott benne. Mintaasztalos szakmát tanult, ott ismerkedett meg a fával.
Népművészeti vonalon 1969-70-ben kezdte meg az első lépéseket, akkor már a Győrben működő fafaragó körben, ahol megismerte a tiszta forrást. 1971-ben elnyerte az „Ifjú Népművész” címet.
Sárospatak volt az a város, ahol megalakult az első országos fafaragó tábor, melynek 9 évig hű látogatója volt. Itt talált barátokra, s tanult meg különböző stílusirányzatokat, melyek közül az ékfaragás állt legközelebb hozzá.
Országos fafaragó táborokban vett részt Sárospatakon, Pécsett és Tatabányán. Több kisebb - nagyobb kiállításon szerepelt. A nagyszentjánosi iskolában a 80-as években fafaragó szakkört vezetett, bemutatókat tartott.
Munkái során arra törekedett, hogy a ködbevesző, feledésbe merülő múltat a jövő nemzedékének tőle telhetőleg bemutassa és megörökítse.
1996-ban halt meg, országos körökben is ismert fafaragó művész lett, mégis megmaradt egyszerű, közvetlen falusi embernek.


fodor vendel 02s