Település:   
   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1947
Halálozási év: 2014

Leírás

Hajda György Zsigmond a Képzőművészeti Főiskola Általános Tárgyrestaurátor Szakán 1978-ban diplomázott.
A diploma megszerzése után a pécsi Janus Pannonius Múzeumban kezdett el dolgozni, ez időszakban került közel a tárgyalkotó népművészethez.
1980-tól a Magyarlukafai Néprajzi Műhelyben is tevékenykedett. Tálakat, madaras tálakat, evő- és merőkanalakat, fűszertartókat, bútorokat, szobrokat, haranglábat, ahogyan mondta: „ kiskanáltól a harangtoronyig” sok mindent készített. Első síremléke Martin György sírjára faragott szatmári fejfa volt. Szerette a skandináv – finn – faragások egyszerűségét, melynek szépsége a fa eredetiségéből adódik, szépen mutatja meg a fa –elsősorban dió és cseresznye – színét és erezetét. Alkotásaiban az anyag struktúráját és egyszerűségét mutatta meg, a használhatóság, a szépség, az esztétikum összhangjára törekedett. Restaurátori munkájában a tárgy elkészítésének hagyományos technikáját tanulmányozta, alkalmazta.
1998-tól az orfűi Kézműves Egyesület elnöke volt. Lakóhelyéről – Cserkút - és annak környezetéről néprajzi gyűjtőmunkát végzett, a fellelt tárgyakról fotódokumentációt készített.
Rendszeres résztvevője volt faragó konferenciáknak, hazai és külföldi kiállításoknak, pályázatoknak, tagja volt faragó szakmai bizottságoknak. Alkotásai megtalálhatóak Japánban, Finnországban, Németországban és az Egyesült Államokban is.
A Magyar Bajusz társaság már az első, alakuló ülésén – 2009 - tagjai sorába választotta.

A Népművészet Mestere díjat 2013-ban kapta meg.

Egyéb elismerései:
Népművészet Ifjú Mestere: 1981
Országos Népművészeti Kiállítás – Gránátalma díj: 1983
Király Zsiga díj: 2003
Népi iparművész