Település:   
   
Ország:
Díjazási év:
Társ:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1961

Leírás

Közel a román határhoz, a Nyírségben születtem és nőttem fel. A paraszti társadalom végső stádiumában még nekem napi élmény volt az, amit ma néphagyományként tart számon a néprajztudomány. Értve ez alatt a napi megélhetésért végzett munkát (ma már tilosnak számítana a gyerekmunka), a hagyományos ételeket, a napi, illetve heti rutin tevékenységeket, az évkör és az emberi élet ünnepeit, a vallásos élet eseményeit, ünnepeit. Ki gondolta annak idején, hogy ez a néphagyomány…

Népművészetnek tartottuk az akkor induló népdalköri, valamint a citerazenekari mozgalmat, amelyhez kisiskolás koromtól csatlakoztam. Játszottam a falumbéli citerazenekarban, amellyel természetesen kísértük a népdalkört.

Középiskolába Nyíregyházán jártam ének-zene tagozatos gimnáziumba, amely részben rányitotta figyelmemet a zene számos ágára, másrészt sorsomat is meghatározta, mivel innen egyenes út vezetett a pedagógus pályára. Ezen évek alatt a Röpülj páva, valamint a Ki Mit Tud műsorok által országos ismertségre tettünk szert a Mészáros-Végh citeraduó formációval. 1982-ben elnyertük a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést.

Az akkor indult a táncházmozgalom bevonzott engem is. Sok hangszeren megtanultam játszani, hivatásos zenész lettem, együttesekben muzsikáltam, beutaztam a világ számos országát, egy életre szóló élménnyel gazdagodtam.

Családi életem is a szokásos mederben alakult. Nagy kaland volt számunkra, hogy 1991-1995 között Sydney-ben élhettünk családommal, ahol szerénytelenség nélkül mondhatom, hatékonyan segítségére voltunk az ott élő magyaroknak.

Hazatérve megalapítottam a Garabonciás Művészeti Iskolát, amelyet azóta is vezetek.

A pedagógusaim segítségével erőinket sokszorozva neveljük növendékeinket a magyar kultúrában való aktív közreműködésre a zene, a tánc, a színjáték, a képzőművészet által.

Tanulmányaim

1999 – 2003 Nyíregyházi Főiskola – ének-zene – népzene tanár
1998 – 2003 Debreceni Egyetem – etnográfus, néprajz szakos tanár
1999 – 2002 Budapesti Műszaki Egyetem – közoktatási vezető
1981 – 1985 Bessenyei György Tanárképző Főiskola – magyar-ének-zene szakos általános iskolai tanár

A Kőrösi Csoma Sándor Programban igyekszem Melbourne-ben is hasznára lenni az ottani magyar közösségeknek. Szeretnék visszaadni valamit abból a szeretetből, odafigyelésből, amit annak előtte a magyaroktól, illetve a magyar kultúrát ápoló ausztráloktól kaptunk.