Település:   
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1962

Leírás

A bolgár származású Nikola Parov kifinomult muzikalitású, sokoldalú muzsikus, zeneszerző és producer.

Nikola Parov Szófiában született 1962-ben. Nagyapja hivatásos muzsikus volt, és ő ismertette meg a balkáni népzenével. Hat évesen tanult meg mandolinon játszani, majd tíz évesen – nem sokkal az után, hogy a család Budapestre költözött – zongorázni és csellózni kezdett.

1982-ben alig húsz évesen, már hivatásos zenészként megalakította a Zsarátnok együttest. A Zsarátnok balkáni muzsikát játszott, ötvözve a bolgár, a román, a szerb, a horvát, a macedón, az albán, a görög és más népek zenéjét. Az együttesnek 1994-ig négy lemeze jelent meg.
Nikola Parov a 80-as évek elején az ír és kelta népzenével kezdett foglalkozni. Közreműködött a Michael Flatley nevével fémjelzett világhírű Riverdance előadássorozatban. Magyarországon olyan neves népdalénekesekkel dolgozott együtt, mint Sebestyén Márta vagy Herczku Ágnes.

2000-ben a Magyar Állami Népi Együttes és Sebő Ferenc felkérésére megalkotta a Naplegenda című produkció zenéjét, mely egy dinamikus, a Kárpát-medence tánc- és népzenei kultúráit ötvöző táncszínházi előadás lett. Zeneszerzője a szintén a Magyar Állami Népi Együttes repertoárját gazdagító Álomidő című darabnak, amelyért 2011-ben az év hazai világzenei albuma kategóriában Fonogram-díjat kapott.
Nikola Parov, aki évekig a Barbaro együttes oszlopos tagja volt, olyan tradicionális hangszerek megszólaltatásának is a mestere lett, mint a buzuki, a kaval és a gadulka.
2002-ben hívta életre Nikola Parov Balkan Syndicate nevű együttesét, mely a hazai etno- és jazz-előadók krémjét foglalkoztatta. A legszebb magyar népdalokat szólaltatták meg modern hangszerelésben.

A 2005 óta működő Nikola Parov Quartetben a kitűnő énekesnő, Herczku Ágnes mellett Födő Sándor és Halász László a partnerei. A zenekar repertoárjában a magyar és a bolgár népzene mellett ír dallamok is felcsendülnek. Első albumuk, a 2006-ban megjelent Volt nékem szeretőm.

Nikola Parov utazásai során betekintést nyert a világ majd’ minden népének kultúrájába és zenéjébe, és ezek különféle elemeit használja fel saját stílusának kialakításához.
Nikola Parov világzenei munkásságát a Soros Alapítvány és a Magyar Tudományos Akadémia is elismerte, valamint a Népművészet Ifjú Mestere kitüntető címet is magáénak tudhatja.