Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1946

Leírás

Tóth Sándor fafaragó 1946-ban Mezőberényben született kézműves családban.
Élethivatásként a fával való foglalkozást választotta, faesztergályos-asztalos szakmunkásképzőben szerezte meg középfokú végzettségét.
Mesterének Péterfy László szobrászművészt tartja, aki a fafaragó mozgalom szellemi atyja, irányítója volt az 1970-es évektől kezdődően.
Oktatóként is szerepet vállalt a zalai, a Hajdú-Bihar megyei és más fafaragó alkotóközösségekben. Művészi világára a békési, elsősorban a mezőberényi fafaragó hagyományok feldolgozása és továbbépítése a jellemző, a bútorkészítést vallja elsősorban a szakterületének. E mellett kiválóak az alkotótársai számára készített szövőszékei is. Jelenleg önálló mesterként szülővárosában él és dolgozik. Mezőberényben, Békés megyében és az ország számos kiállítótermében láthatjuk alkotásait.
Pro Renovanda I. Díj
1981-ben a Népművészet Ifjú Mestere elismerést nyerte el.
1983-ban Vas Megye Kultúrájáért kitüntetésben részesült.
1985, 1992. Országos Népművészeti Kiállítás Gránátalma Díj.
1986-ban népi iparművész címet kapott.
2005-ben Békés megye Népművészetéért díjat kapott.
1994-ben a Népművészet mestere címet a népi bútorművességben elért kiváló munkája elismeréseként fiatalon, 48 éves korában kapta meg.
2012-ben felajánlotta szülővárosának az általa tervezett és készített szlovák festett bútort, mely az OPSKK Muzeális Gyűjteményében került állandó elhelyezésre.
2013-ban életútja elismeréseként Csokonai Vitéz Mihály alkotói-díjjal ismerték el.
2015-ben megkapta a Békés Megyei Príma díjat és a ,,Mezőberényért” kitűntetést.


http://www.studiolum.com/nm/hu/tothsandor.htm