Település:   
   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1949

Leírás

Dobiné Vass Júlia apai ágon földműves, anyagi ágon pap-tanító családból származik. Iskoláit Biharnagybajomban kezdte majd a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnáziumban érettségizett. Baráti kapcsolatok révén járt Nádudvaron, itt ismerkedett meg későbbi férjével, az ismert fazekas dinasztia egyik tagjával, K. Nagy Györggyel.
Hajdúszoboszlón műszaki rajzolóként dolgozott majd a házassága után Nádudvarra került, 2 gyermeke születése után pedig besegített a K. Nagy család fazekas műhelyének mindennapi munkájába. Férje 1981-ben meghalt, a fiatal asszony megélhetését pedig a fazekas műhelyben tapasztaltak, látottak tudták megteremteni.
Mesterének apósát, K. Nagy Györgyöt és férjét, K. Nagy Györgyöt tartja.
Kiállításaival, pályázati anyagaival népszerűsíti a nádudvari fekete kerámiát a hazai és a külföldi bemutató termekben, múzeumokban. 2002 óta foglalkozik főzőedény készítéssel is, Hajdú-Bihar megyéből elsőként jelent meg a tűzálló edényeivel a hazai bemutatókon, és igen nagy sikert aratott.
Jelenleg több mint 300 alkotása minősített, NIO zsűri számos. Termékei szerzői jogvédelem alatt állnak.
A Pro Renovanda Hungarie pályázaton alkotócsoportjával első díjat kapott, az országos szakmai pályázatokon rendre díjazott.
Néhány éve fekete kerámiáit és színes főzőedényeit fiaival, K. Nagy Györggyel és K. Nagy Zsolttal közösen állítja ki, már mindketten népi iparművészek.
2013-ban lakóhelye, Nádudvar a Pro Urbe emlékéremmel ismerte el munkásságát.
Termékei a Magyar Kézműves Remek, a Hortobágyi Nemzeti Parki Termék Védjegy, a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék védjegyet is elnyerték.
A Magyar Kézművességért Alapítvány szervezésében 2013-ban fiaival együtt vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériuma nagydíját.
A Hajdú-Bihar megyei Népművészeti Egyesület tagja.
A népi iparművész 1986 óta, 1985-ben megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet.

A Népművészet Mestere díjat 2013-ban kapta meg.