Település:   
   
Megye: ,
Ország: ,
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1976

Leírás

Bakó Katalin (könyvtáros, népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere)

Munkahelyek:
Könyvtáros, Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum - OPKM
Children's Librarian, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Tanulmányok:
Bölcsészettudományi kar (Eszterházy Károly Egyetem - Unofficial)
Interaktív e-könyvtár - szakirányú továbbképzés (Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola)
Könyvtár- és információtudomány (ELTE Bölcsészettudományi Kar)

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum - OPKM oldal kezelője.

Sültü Zenekar honlapja: 

Gyermekkorom óta fontos része életemnek a (nép)zene, a (nép)tánc, a (nép)dalok, a népi kultúra, de legalább ilyen hangsúlyos a könyvtári szakma tisztelete és megbecsülése is.
Az első meghatározó emlékeim a csíkszeredai Barozda táncház és a megyei könyvtár gyermekkönyvtárának polcaihoz kötődnek; az otthoni lemezjátszón (titokban) hallgatott balladák, dallamtöredékek, Kányádi Sándor gyermekvers-foszlányai máig fel-felbukkannak emlékezetemben...
E két nagy műveltségterület szeretetét, tiszteletét Szüleimtől tanultam a saját példájuk által. Erdélyi értelmiségi család sarjaként hamar megtanultam a magyar szó, a magyar ének, a magyar nyelv és irodalom, valamint a szép könyv, szeretetét, ezt az örökséget próbálom továbbadni gyermekeimnek is.
Népdalénekléssel azonban Magyarországon, Kiskunhalason kezdtem tudatosabban foglalkozni. Általános iskolai énektanárom, majd Budai Ilona, Fábián Éva és természetesen a sokszor szent áhítattal hallgatott énekes „adatközlők” dallamain és példáján keresztül egyre több tájegység dalait ismerhettem meg, de ami a legfontosabb: nagyszerű embereket ismerhettem meg.
1993-ban Népművészet Ifjú Mestere címet kaptam, zenei válogatáslemezek és TV-felvételek előadójaként lehetőségem nyílt a népdal szélesebb körben való megismertetésére.
Közel 10 évig tanítottam gyermekeket a kiskunhalasi Ördöngös Népzenei Táborban, de a kóspallagi Biber Egyesület táborában mind a mai napig tanítom a népdalokat – komplex foglalkozások keretében.
Kiskunhalason (először gimnazistaként) számos előadóestet szerveztem, majd rendhagyó népzenei órákat tartottam általános iskolások és gimnazisták számára.
Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végeztem könyvtár szakon. A könyvtártan és a könyvtárügy mellett a népdalok és a népzene gyermekkönyvtári környezetben történő megismertetése foglalkoztatott. Szakdolgozatomat A hagyományőrzés eszközei és lehetőségei gyermekkönyvtári környezetben. Néprajz, népzene és jeles napi szokások az általános iskolai tananyagot kiegészítő gyermekkönyvtári csoportos foglalkozásokon címmel írtam.
Harmadik gyermekem születése után elvégeztem a Ringató Módszertani tanfolyamot, de foglalkozásvezető nem lettem. Gállné Gróh Ilona segítségével azonban kincset érő szemléletet és tudást kaptam, amelyet saját gyermekeim felnevelésében naponta alkalmazok. Köszönet érte.
Közben könyvtárosként is képeztem magam, s oktató tevékenységet is vállaltam. A Műegyetem könyvtára által szervezett segédkönyvtáros képzés gyermekkönyvtári és iskolai könyvtári tárgyait oktattam. 7 évig a Műegyetem könyvtárában dolgoztam, majd közel 3 évig a Hagyományok Háza könyvtárát vezettem.
Figyelmem azonban egyre inkább a gyerekek, a közoktatás és az eddig felhalmozott tudás (nagyanyáink tudása és a saját tapasztalataim) átadása felé irányult.
Jelenleg egy általános iskolában dolgozom, tanítás és tanulás egyaránt jellemzi mindennapjaimat. Szerencsére ismét egyre több gyereknek taníthatok éneket, s egyre többször tapasztalom, hogy az éneklésnek, a közös éneklésnek mekkora hatalma, varázsereje és egyre több vizsgálat és kutatás által bizonyított pozitív hatása van – gyerekre és felnőttre egyaránt.

Általmentem a Dunán

Általmentem a Dunán,
Kétkerekű kotyigán.
Levelibe háj, levelibe háj,
Fejér faszujkavirág.

​Hátul vittem a rózsám,
Aranszőrű paripán,
Levelibe háj, levelibe háj,
Fejér faszujkavirág.

Túl e vizen egy malom,
s Ott kaszál ez angyalom,
Levelibe háj, levelibe háj,
Fejér faszujkavirág.

Menten szálán kettő-három,​
​S immá' nyáron ki lesz párom.
Levelibe háj, levelibe háj,
Fejér faszujkavirág.

Talán talál valaki,
S E szép legény, pataki,
Levelibe háj, levelibe háj,
Fejér faszujkavirág.

Egy szép legén, pataki,
Nem es kell somoskai,
Levelibe háj, levelibe háj,
Fejér faszujkavirág.

A pataki legények
Jó pálinkás edények,
Levelibe háj, levelibe háj,
Fejér faszujkavirág.

Somoskai legények
Sátorbeli cigányok,​
Levelibe háj, levelibe háj,
Fejér faszujkavirág.

S a klézsei legények
Ker'be felnőtt virágok.
Levelibe háj, levelibe háj,
Fejér faszujkavirág.kotyiga= kétkerekű taliga

Demse Dávidné Antal Lucia (szül: Klézse)
Gyűjtő: Domokos Pál Péter, Rajeczky Benjamin
Gyűjtés helye és ideje: Egyházaskozár, 1954. 03. 26.