Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1963

Leírás

Bemutatkozó
Doktor László, 1963-ban Hódmezővásárhelyen születtem.
Néptánc-oktató koreográfus, etnográfus, pedagógus.

Mottó:
„Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egy-kettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” Kodály Zoltán

Néprajzkutatóként és koreográfusként kutatom a magyarságot. Ápolom és védem a Magyar Nemzet értékeit, hagyományait. A néptáncot, a népzenét, a tradicionális magyar viseleteket. Gyűjtöm és tanítom a Kárpát-medence tánchagyományait. Elmémet tűz mellett, táltós dob hangjára tisztítom, RÉVÜLÖK, sólyom szárnyán repülök vissza az őshazába, majd onnan ismét vissza a jelenbe, kőrbe repülöm a Kárpát-medencét, a Szent Korona országát!

E nemes feladathoz hitet, erőt és kitartást a Magyarság honfoglalásától, dicső Árpád-házi királyaink uralkodásán át, az 1848-49-es szabadságharc és forradalomban életüket feláldozó hazafiak tetteiből merítem!

Ők azok, akik most ott járnak fenn, a csillagösvényen, Hunnia dicső égi seregében, s ha eljön az idő, amikor megmérettetik majd Hit és Erény, Isten lángoló kardjaként térnek majd onnan vissza!

A 80-as években Budapesten több amatőr együttesben táncoltam, és oktattam, de kipróbáltam magam profi táncosként is. Ahol alkalmam volt sok kiváló táncpedagógustól és koreográfustól,néprajzostól tanulnom - Martin György,Tímár Sándor, Novák Ferenc, Varga Zoltán, Pesovár Ernő, Vásárhelyi László,Stoller Antal és még sok neves szakembertől - , akik megerősítették a néptáncba vetett hitemet.

Díjak, elismerések
Arany- sarkantyús táncos
Népművészet Ifjú Mestere
Pro Urbe kitüntetés Kiskunhalas városától
„Gyermekekért és az Ifjúságért” kitüntetés
„Makó Városért Emlékérme” kitüntető díj
Csongrád megyei Alkotói díj
A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje
2017-ben a Forgatós Táncegyüttest a XXVII. Országos Gyermek és Ifjúsági Néptánc fesztiválon Arany minősítéssel díjazták.

Doktor László több éve alkot együtt a Koltay Gábor-Koltay Gergely szerzőpárossal. Az „Itt élned, halnod kell” rockmusicalkoreográfusa 2017-ben, a darab rendező: Koltay Gábor. Trianon című Hősök terén bemutatott gigaprodukció koreográfusa, rendező: Koltay Gábor.

Honlap: