Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1978

Leírás

Tárnoki Beatrix vagyok, 1978-ban születtem Esztergomban. Szülőfalum Sárisáp, itt végeztem el az általános iskolát. Zenei tanulmányaimat a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdtem fuvola szakon.

tarnoki beatrix 02

9 éves koromban énekeltem először a Magyar Rádióban Dimény Judit műsorában, melyet véletlenül meghallott Kiss József filmrendező és meghívott, hogy énekeljek egy Erdélyről szóló filmben, melynek címe: A tűznek nem szabad kialudni. 1989-ben a zenei anyag lemezen is megjelent. Ekkor találkoztam Birinyi Józseffel, aki a film zenei rendezője volt. Ő meghívott a népzenei táborába, és ott ismerkedtem meg Budai Ilonával.

1990-től az Óbudai Népzenei Iskola növendéke lettem, ahol népi éneket és kobzát tanultam Budai Ilonától és Kobzos Kiss Tamástól.

Itt ismerkedtem meg a Téka együttes két tagjával Havasréti Pállal és Lányi Györggyel, ők meghívtak a zenekarba énekelni, így 1991. óta a Téka együttes tagja vagyok. Az együttessel 1991-ben a Magyar Művészetért díjat, 2006-ban pedig a Bartók Béla emlékdíjat nyertük el. A Téka együttessel bejártuk Európa szinte valamennyi országát, és koncerteztünk az USÁ-ban, Kanadában és Ausztráliában is.

1996-ban szólóban a Népművészet Ifjú Mestere díjban részesültem.

A középiskolát Budapesten a Leövey Klára Gimnáziumban kezdtem, majd átjelentkeztem Fótra a Népművészeti Szakközépiskolába és itt érettségiztem néptánc szakon 1997-ben. 1997-ben felvételt nyertem az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára, ahol 2002-ben diplomáztam tanító szakon, ének-zene műveltségi területen.

A főiskola elvégzése után az ürömi József Nádor Általános és Művészeti Iskolában kezdtem dolgozni. Az első évben az általános iskolában tanítottam ének-zenét 2. osztálytól 8. osztályig, majd a művészeti iskolában népi éneket, népi furulyát és kobzát. Jelenleg a Csalogány Általános Iskolában dolgozom Budapesten.

Két kislányom van Zsófia és Flóra.

1995-ben lettem tagja a Magyar Tekerőzenekarnak.

1993-től csatlakoztam a szentendrei plébánia Péter-Pál énekkarához, ahol Máriáss Péter által megzenésített népi gyűjtésű imádságokat énekeltünk az ország templomaiban.

Az énekkar feloszlása után együttest alapítottunk Máriáss Péter és barátai néven. Öröm tapasztalni, hogy ezek az imádságok megszólítják a ma emberét, kifejezik kereszténységünket és magyarságunkat.
Ezekkel a zenekarokkal számos lemezünk jelent meg.

Fiatal korom óta az a vágyam, hogy gyerekeket tanítsak énekelni és zenélni, és megismertessem velük a magyar népzene szépségeit.