Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1970

Leírás

Micsik Béla

Népművészet Ifjú Mestere, 1998

Citerázni 1981-ben tanult meg apai nagyapjától. A zongoraiskola mellett az általános iskolai citerazenekarban kezdett citerázni harmadikos korában. A középiskola szétfújta a tagokat, majd a katonaság után újraindította a citerazenekart, sőt magánszorgalomból oktatni is kezdett.

1993–94-ben elvégezte Magyarországon a C kategóriás hangszeroktatói tanfolyamot, és oklevelet szerzett. Tudását Vajdaság-szerte, Magyarországon és a Partiumban népzenei táborokban adta át és kamatoztatta. Valamennyi hajdani tanítványa ma sikeres oktató. 1998 óta a Népművészet Ifjú Mestere díj büszke viselője.

Tekerőn 1995 óta játszik. Jelenleg Vajdaság egyik aktív tekerőse. Különleges hangszerét nem dísznek tartogatja, hanem hangszeres kíséretet ad tánccsoportoknak, oktatja, és fellép különféle rendezvényeken.

Citerakészítő és tudatos hagyományőrző 1993 óta. Több mint négyszázötven hangszerét Európában és Észak-Amerikában is használják. Jórészt Vajdaságban találtak gazdára a citerái, de van belőlük szép számban Magyarországon, a Partiumban, Felvidéken és valamennyi Nyugat-Európában. A citerakászítéssel ki akarta tölteni azt az űrt, amiben a vajdasági hangszerkínálat szenvedett. A citerákat olyan minőségben adja át, mintha saját magának készítette volna.

2007 óta hangszerbemutatózik is. 13 népi hangszerével járja Vajdaság óvodáit, iskoláit, művelődési intézményeit, és tetszetős előadásban bemutatja őket a lelkes hallgatóságnak. Magyaroknak is, szerbeknek is (pl. a belgrádi, szerb tannyelvű Népzenei Tanszék hallgatóinak).

2001-től 2012-ig tagja volt a Durindó és Gyöngyösbokréta népzenei és néptáncfesztivál Tanácsának, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség megbízásából.

Lelki közösségének felkérésére 2004 óta kántor a törökbecsei Szent István király plébánián. Kisegít az Assisi Szent Klára-templomban Törökbecsén és a töröktopolyai Nagyboldogasszony-templomban is. 1994 óta élteti a betlehemjárást (1846-ban gyűjtötte Kálmány Lajos), és oktatja a gyermekeket.

Kántorkodása alatt felismerte a katolikus egyház szükségét a kisegítőkre, így 2008-ban beiratkozott Szabadkán a Teológiai-Katekétikai Intézetbe, és 2013 áprilisában hitoktatói diplomát szerzett.

2011 óta kisegítő, 2012-től kinevezett hitoktató Törökbecsén, Töröktopolyán, a 2013-as tanév szeptemberétől pedig Torontálszécsány öt településén: Módoson, Surjánban, Kanakon, Bókán és Nezsényben. 2018-tól kezdődően Csókán, Padén és Beodrán is oktat. Törökbecse községközpont mintegy 3000 magyarral, Töröktopolya szórvány (300 magyar), a Szécsány környéki falvak pedig szélsőséges szórvány, ahol a magyar gyerek csak cirill betűvel ismerkedik, de a családok tartják a hitüket és nemzeti hovatartozásukat. Ebben segít munkájával.

2006-ban megkapta a Magyar Kultúra Lovagrend Apródja címet, azóta is aktívan eleget tesz a címnek helyi szinten és a szórványban. Szükség szerint idegenvezetősködik, és részt vesz a falusi turizmus szervezésében, hangszerbemutatózik a vendégeknek, valamint bemutatja az Árpád-kori aracsi Pusztatemplomot.

2015 áprilisában a Szent György Lovagrend lovagjává avatták Visegrádon.

Vajdaságban nagy népszerűségnek örvend, a média közkedvelt alanya. Szavaival és cselekedeteivel kitartóan a hagyományok megtartására és ápolására buzdít. Mindig hangsúlyozza, hogy ezek a megmaradásunk zálogai, valamint azt, hogy a művelődés az emberi lény emberi mivoltának egyik lényege, és szüksége van rá. Micsik Béla Nagybecskereken született 1970-ben. Törökbecsén él, Kézdivásárhelyről nősült 2000-ben. Zita asszony a kézművesség több fajtájával foglalkozik, és tíz éve az oktatásukkal is.

Micsik Béla

Szerbia, 23272 Törökbecse

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.