Település:   
   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

A nagynyárádi műhelyben Sárdi János, a Népművészet Mestere 1947-ben kezdte a munkát. Ma unokája, Auth Andor, a Népművészet Ifjú Mestere viszi tovább a kékfestés különleges népi iparos mesterségét.

Auth Andor a mesterséget nagyapjától, Sárdi János nagynyárádi kékfestő mestertől tanulta. 1999-ben a pécsi Oktatási Központon keresztül kékfestő szakképesítést szerzett. 2000. márciusától önálló egyéni vállalkozóként dolgozik a nagynyárádi műhelyben - Sárdi János kékfestő mester mellett.

Auth Andor rendszeresen bemutatja munkáit az évente megrendezésre kerülő nagynyárádi Országos Kékfestő Fesztiválon.

2001. decemberében a dél-dunántúli régió védjegyes termékei és hungarikumai közé választották alkotásait.

A műhely állandó nyitva tartással várja a látogatókat, akik a mesterek szakszerű vezetésével megismerhetik a teljes munkafolyamatot és a kékfestéshez használt eszközöket is.

Az első helyiségben látható a pamutanyagot főző üst, a hengeres, folyékony keményítőt felvivő gép, a szárító- és simító berendezés. Külön terem a mintázásé – a közel félezer (!) nyomódúc közül a legtöbb közel száz éves, de vannak 150-160 évesek és olyanok is, melyeket Sárdi mester maga készített. A másik három műhelyrészben 1886-os, a méterárukhoz szükséges, eredetileg gőzmeghajtású mintázó- és szintén 120 év körüli mángorlógép, a három méter mély festőkád, a szárító és mosóberendezések, mángorlók láthatók.

A kézműves termékekből a kis üzletben vásárolni is lehet, kaphatók terítők, kötények, ingek, szoknyák.

Évente júliusban kerül megrendezésre a Nagynyárádi Kékfestő Fesztivál, mely amellett, hogy a kékfestés ünnepe és egyben tisztelgés a mestereknek, néptáncbemutatókkal, népzenei koncertekkel és családi programokkal, kézműves vásárral és gasztronómiai különlegességekkel várja a látogatókat.

http://nagynyarad.hu/hirek/xix-orszagos-kekfesto-fesztival