Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1974

Leírás

Tényi Edit
Népművészet Ifjú Mestere, 2003

tenyi edit 02a

Nyári délelőtt. A zrenjanini kis ház kővel kirakott udvarát perzseli a nap. Rozi dédanyám tereget. Kötőjéből egyenként veszi elő a csíptetőket, és hajlongva a nedves ruhákért nyúl. Mindezt elégedetten, nyugodtan, dúdolva teszi. Körülötte boldogság árad és a Hetinből útravalóként magával hozott vidám dal: „A mi kutyánk megfázott, vettünk néki, tini-tanti tunitá, tinaiti nadrágot!” Én valahol ott ólálkodom körülötte, bújkálok a kertben és hallgatódzom, mint valami kis ösztönös állatka, kíváncsian ki-kilesve valamelyik bokor mögül. A kép, a hang, az érzés emlékezetembe vésődik, mert az első. De az anyám nemhiába a legkedvesebb unoka, árad belőle a zene. Csak akkor jár a keze, ha énekelhet is. Vagy ha nem, akkor a lemezjátszóról szól a Csárdáskirálynő valamelyik áriája: „Te rongyos élet, bolondos élet, mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz!?” – és mi ketten testvérek izzadásig ropjuk, táncolunk, énekelünk, és valóban, az élet édes, mint a méz! Boldog gyermekkor, ahol minden emlék szeretettel van körülhímezve, és amelyhez, mint valami címke, fűződik a zene olyan természetesen, mint a levegővétel.

Ebből a biztonságból kiröppenve fedeztem fel a matematika, a kémia szépségeit, melyeknek pontos rendszere és törvényszerűségei nagyon hasonlóak a zenében fellelhetőkhöz. Sokszor azon gondolkodom, hogy létezik-e összefüggés a kémiai elemek és a hangjegyek között. A részecskék hullám tulajdonsága és a hangok... talán minden csak rezgés, hullám, energia. Talán a lelkünk van ilyen különleges hullámokból összefűzve, mint valami gyengéd pókháló, s talán a zene ezért gyógyír és sokszor balzsam a lelkünkön ejtett sebekre. Ahogy Babits is mondja: „Minden ember lelkében dal van, És saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, Az hallja a másik énekét is szépnek.”

A tehetséget Isten ajándékának tekintem, azért énekelek, hogy ebből a nagy ajándékból másoknak is juttassak. Világra jöttünkkor útravalóként sok hasznos ajándékkal tarisznyáz fel bennünket a Jóisten, olyanokkal, amelyeket, ha eltévedünk bármikor, elővehetünk azért, hogy megtaláljuk az igaz utat. Apró jelek ezek: az áldás, a szeretet, a boldogság, a tehetség beteljesülése. Használni kell ezeket az ajándékokat. Különösen akkor, ha ezekkel boldogságot varázsolhatunk embertársaink szívébe is. A népdalainkkal panaszkodhatunk, sirathatunk, világgá kiálthatjuk bánatunkat, de legbensőbb örömünket is hirdethetjük. A dal kifejezésre juttat olyasmit is, amit szavakkal nem lehet. Nekem énekelni kell, hiszen ez a talentumok egyike, melyet az útjáról egykoron visszatérő Úr számonkér majd rajtam is, szolgálóján.

Nagybecskereken, a vajdasági Bánátban születtem. Az általános iskolát és a gimnáziumot is Nagybecskereken végeztem el. Az Újvidéki Egyetem vegyészmérnöki karán folytatott tanulmányaim során, egy színházi előadásban való szereplésem alkalmával kezdtem eredeti népdalokat énekelni 1996-ban.

1997-ben első díjat nyertem Szatmárnémetiben a Hajnal akar lenni... népdalversenyen.
1999-ben Budapesten a Vass Lajos Népzenei Verseny nagydíját érdemeltem ki.
2000-ben nyertese lettem a Duna TV Pentaton című népzenei verseny népdal kategóriájának. A hannoveri EXPO 2000 magyar pavilonjában képviselhettem a vajdasági magyar népzenészeket.
2000-ben kiérdemeltem a Vajdaság Legszebb Hangja címet a Szabadkán megrendezett versenyen.
2002-ben az Újvidéki Rádió zenei stúdiójában elkészült az első CD-m.
2003-ban a Magyar Köztársaság Nemzeti és Kulturális Örökség Minisztériuma a Népművészet Ifjú Mestere címmel tüntetett ki. Szerbia-, Horvátország- és Kárpát-medence-szerte énekeltem, ezek közül kiemelném a 2005-ös belgrádi BEMUS-on és a 2006-os újvidéki Etnofesten való szereplésem.
2008-ban a Pániks együttessel együttműködésünk gyümölcseként egy CD jelent meg.

Technológusként együttműködtem a szabadkai építészeti egyetem keretében megvalósított projektben, melynek témája a föld alkalmazásának vizsgálata az építőiparban. Ennek az átfogó munkának a gyümölcseként több tudományos publikáció is megjelent, melyeknek társszerzője vagyok.

Tényi Edit
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.