Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

GÁLNÉ KOVÁCS GYÖNGYI
gyöngyfűző-pártakészítő népi iparművész
Debrecen
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szüleim művészetek iránti vonzalma maghatározta gyermekkorom érdeklődési körét. Édesapám, aki műszaki végzettségű, abban az időben a konstruktivista szobrászatnak hódolt, édesanyám is szobrászkodott és festegetett. Nyaranta három hetet a debreceni Medgyessy Ferenc Képzőművészeti Stúdió által szervezett művésztelepen töltöttünk, ahol gyerekként többféle művészeti ágba belekóstolhattam. Legjobban a szövés és egyéb textiles technikák vonzottak. Szerettem hímezni, varrni, kötni, később a varrott csipke készítés fortélyait is elsajátítottam.
1995-ben kezdtem el a gyöngyfűzéssel autodidakta módon foglalkozni. Azóta is saját magam képezem, fejlesztem tudásomat.
Debreceni születésű lévén, a helyi viseleteket, gyöngyfűzéseket, gyöngyvarrásokat tanulmányozom legszívesebben.
Dr. V. Szathmári Ibolya a Déri Múzeum igazgatója sokat segített gyűjtőmunkám során. Az ő szakmai irányítása mellett kezdtem el ismerkedni az országban egyedülálló és méltán nagyhírű jellegzetes debreceni gyöngyöspártákkal. Készítettem már debreceni hagyományokra épülő színházi erszénykét, gyöngy- és paszománydíszítésű gyermekruhát, pruszlikot, honfoglalás-kori motívumokkal díszített díszdobozt, könyvjelzőt, hajcsatot, különböző szélességű és mintájú sárközi gyöngygallérokat, valamint gyöngyfigurákból összeállított Betlehemet is.
Munkáimat zsűriztetem, a megyében és az országban több helyen is láthatják kiállításokon az érdeklődők.

galne kovacs 02

PÁRTAKÉSZÍTÉS

A debreceni gyöngyöspárta egyedülálló szépsége messze földön híres volt egykoron.
A „gyöngyöspárták” két részből állnak a homlokot borító abroncsból, amelyet boglárok és gyöngyök ékítenek, valamint a fejtetőt és a hajfonatot borító, fémszálas csipkével díszített szalagból.
A pártát a felnőtté válásuktól (konfirmáció) a férjhezmenetelükig viselték a leányok ünnepi alkalmakkor, az ártatlanságot jelképezte, s a családi állapotot jelezte.