Település:   
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1971

Leírás

A kézművesség iránti vonzalmam régre nyúlik vissza, de igazán csak egyetemi éveim alatt kezdtek érdekelni a különböző kézműves mesterségek, azon belül is főleg a szövés.

1995-ben kosárfonó tanfolyamra jártam a Cserepesházba. Kertészmérnöki oklevelem megszerzését követően 1997-től 1999-ig a Magyar Művelődési Intézet népi játszóház vezető és szövő szakmunkás képzését végeztem el. Az elmúlt években több, a Hagyományok Háza által szervezett mesterkurzuson vettem részt.

Már a képzés ideje alatt figyelmem egyre inkább a vászonszövés felé irányult. Alapanyag választásom szinte kizárólag természetes alapanyagú fonalakra, főleg pamutra és lenre szorítkozik, díszítésként néha kendert is használok, illetve ritkábban gyapjúfonallal is szövök. Munkáim döntően a magyar nyelvterület szőtteseinek motívumvilágából táplálkoznak, de vannak saját tervezésűek is. Túlnyomórészt terítőket, kendőket, babahordó kendőket, zsákocskákat, függönyöket, ritkábban tarisznyákat, ágytakarókat készítek.

A 2000-es évektől kezdődően kb. egy évtizeden át minden tanévben rendszeresen, az utóbbi években pedig esetileg vezetek családi, illetve gyermek kézműves foglalkozásokat Pesthidegkút-Ófalun, a Don Bosco Nővérek Oratóriumában és több mint másfél évtizede segítem minden évben a plébániai szervezésű családos kézműves tábort is. Így a szövés mellett – bár változó gyakorisággal – de folyamatosan művelem a kézművesség számos ágát.

Elismeréseim:

2005 - A Népművészet Ifjú Mestere

2014 - XIV. Országos Textiles Konferencia és Pályázat - Bronz Oklevél

2014 - XX. Országos Szőttespályázat - III. díj

2015 - XVI. Élő Népművészet Kiállítás - Bronz oklevél

2016 – XV. Országos Textiles Konferencia és Pályázat - Bronz Oklevél

2017 – Népi Iparművész (Ig. sz.: 1804)

Kiállítások:

2001 – Hidegkúti Galéria - Váry Gábor fazekassal, Pesthidegkút

2005 – „Ifjú Mesterek Remekei” – kiállítás A Népművészet Ifjú Mestere pályázat alkotásaiból, Hagyományok Háza, Szilágyi Dezső téri Kiállítóterem, Budapest

2014 – XIV. Országos Textiles Konferencia és Pályázat kiállítása – „Gyapjú a magyar textilkultúrában”, Békéscsaba

2014 – XX. Országos Szőttespályázat kiállítása, Heves

2014 – „Magyar Kézművesség 2014” – Kézművesség a vendéglátásban, Duna Palota, Budapest

2014-15 II. „Vászon-fazék” – a XIX. Országos Fazekaspályázat és a XX. Országos Szőttespályázat közös kiállítása, Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Budapest

2015 – XVI. Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás, Néprajzi Múzeum, Budapest

2016 – XV. Országos Textiles Konferencia és Pályázat kiállítása – „A nappali szoba – a család közös terének - textíliái”, Békéscsaba

2017 – „Az én szívemben boldogok a tárgyak” - Nemzeti Parki Védjegyes kézműves alkotók országos kiállítása, EKMK Templom Galéria, Eger

2017 – Adventi Kiállítás Zombori László fazekassal, Juhász Ferenc Művelődési Központ, Biatorbágy

2018 – XVI. Országos Textiles Konferencia és Pályázat kiállítása. Békéscsaba

2018 – „Kéz–Mű–Remek” – Népművészet. Nemzeti Szalon 2018, Műcsarnok. Budapest

2018 – 15th International Folk Art Market, Santa Fe, New Mexico, USA

2018 – Iharos Népművészeti Egyesület Adventi Kiállítása, Törökbálint, Falumúzeum

2019. februárig 45 darab Hagyományok Háza által minősített (zsűrizett), Páva védjegyes magyar kézműves termékem van hagyományos és modern stílusban egyaránt, amelyből 10db „A”, 28db pedig „B” kategóriás, a többi ajándéktárgy.

2017-ben teljes termékkörömre elnyertem a Duna-Ipoly Nemzeti Park védjegyét.

Férjem szintén kertészmérnök, hat gyermekünk van, Pesthidegkúton élünk.

Elérhetőségek:

mobil: +36-20-454-8873

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

honlap: http://keziszottes.hu/

FB: https://www.facebook.com/keziszottes/