Település:   
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1977

Leírás

Bumberák Maja storyteller, mese- és énekmondó.

Debrecenben született, Kisvárdán nevelkedett.
Szociológia és angol nyelvtanár szakon végzett az Eötvös Loránd tudományegyetemen, majd a Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesületnél szerzett szocioterapeuta képesítést. Boldizsár Ildikótól tanult meseterápiát, Bajzáth Máriától mesepedagógiát.

2008-tól Tündérmuzsika címen tart népdalokra, népi mondókákra, hagyományos ölbeli játékokra építő zenés gyermekfoglalkozásokat. Olvasást tanít és mesecsoportokat tart hátrányos helyzetű fiataloknak.
2010-2011-ben elvégezte a Hagyományok Ház által szervezett „Hagyományos mesemondás – magyar népmese” tanfolyamot, és azóta is rendszeresen tart mesemondó alkalmakat felnőtteknek és gyerekeknek. 2011-ben kezdte mesegyűjtő munkáját a Nógrád megyei Varsányban.
Mesegyűjtő- és mesemondó tevékenységéért 2012-ben a Népművészet Ifjú Mestere díjjal jutalmazták.
(2013-ban adatközlőjét, özv. Bárány Antalné Strehó Margitot a művészetéről írt dolgozattal és a tőle gyűjtött mesékkel felterjesztette a Népművészet Mestere Díjra. Margit néni 2013 augusztusában a díjat megkapta.)

Rendszeresen mesél egyénileg és más mesemondókkal (pl. A Gárembucka Napos-Holdas mesemondók tagjaként) gyermekeknek és felnőtteknek óvodában, iskolában, könyvtárban, fesztiválon, konferenciákon, gyermekotthonban, felnőtt meseesten, kultúrházban, kórházi ágy mellett: mindenütt, ahol a mesét szívesen fogadják. A Meseszó Magyar Népmese és Szövegfolklór Egyesület alapító tagja. Három és fél éven át az állami gondozásban élő gyerekekért létrejött paloznaki Meseközpont Alapítvány önkéntes mesemondója volt. A mesemondás mellett foglalkozik történetmeséléssel, illetve mesél különféle csoportokban, ahol a történetek, mesék hídépítő, léleknyitogató szerepe is segíti a résztvevőket.
2014-ben Magyarországról egyedüliként beválasztották a nemzetközi mese- és történetmondókat összefogó Storytelling and Peace Council-ba (Mesemondó Béketanács), amely olyan mese- és történetmondókat összefogó nemzetközi hálózat, akik különféle hátrányos helyzetű csoportoknak is mesélnek, és ennek a társadalmi szerepét fontosnak tartják. A tanács évente szervez nemzetközi találkozókat.

2012 óta több nemzetközi mesemondó fesztiválon mesélt magyar és angol nyelven: 2012. Arad, Románia – Storytelling Day, Bibliotheca Capoor; 2013. Arad, Románia – STORYTELLING FESTIVAL; Róma, Olaszország – Raccontamiunastoria International Storytelling Festival; 2015. – Forest Row, Emerson College, Anglia – Storytelling Evening, Storytelling Peace Council és még sok más; 2016. – Tallin, Észtország – Storytelling Festival, az észt mesemondó mozgalom 25 éves évfordulóján; 2017. – Edinburgh, Portskerra, Thurso, Skócia – Scottish International Storytelling Festival és mesemondó turné.

Maja társadalmilag elkötelezett mesemondó. Számára a történetmesélés, mesemondás nem csupán színpadi műfaj és előadóművészet, hanem az egyéni boldogulást, a társadalmi összefogást előmozdító közösségépítő tevékenység. Éppen ezért tartott és tart meseműhelyeket és mesemondó alkalmakat hátrányos helyzetű gyerekek és felnőttek számára, pl. családok átmeneti otthonában, illetve gyermekotthonban, vagy generációk közeledését segítő projektekben.

Maja honlapja:

bumberak maja 03 masolat