Település:   
   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1994

Leírás

„Számomra a népzene életem egyik, a nagyobb részét kitöltő lételeme szó szerint, mivel nem telik el úgy nap, hogy valamit ne dúdoljak, ne zenéljek. Amikor lazítok, a muzsika akkor is jelen van, a zene a lelkem egy darabja. Amikor citerázom, egy kaput nyitok meg, és engedek belátást a hallgatóságnak a szívembe, a gondolataimba." - Krajcsó Bence

„A pályázó dolgozata az eddigi legteljesebb feltáró-elemző munka Szaszkó József citerajátékáról. Színpadi produkciójában sikerült a legteljesebb hitelességgel visszaadnia példaképe játékának egyéni stílusjegyeit."

Családja révén gyerekkora óta a zene és a népi kultúra vonzásában él, fontos számára szűkebb hazája, a magyarlakta Kárpátalja néphagyományainak gyűjtése, megőrzése, továbbá az, hogy ezt a tudást továbbadja.

Krajcsó Bence neve a mai magyar népi revival- és citeramozgalomban megkerülhetetlen. Fiatalon, 17 éves korában került a szólóhangszeres előadói pályára.

2012-ben a Duna Televízió „Fölszállott a páva” népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor díjazottja lett, az év legjobb citerása.

Szakmai tevékenységét 2013-ban a Magyar Köztársaság a „Népművészet Ifjú Mestere” miniszteri kitüntetéssel ismerte el. Fiatal kora ellenére már számos díjat és elismerést kapott, közreműködött több népzenei lemezen, valamint Magyarország legnagyobb színpadain és koncerttermeiben is fellépett. (Pl. Papp László Budapest Sportaréna)

2013-tól járja a Kárpát-medencét önálló, tematizált műsoraival, melyekben a citerát, mint pódiumra emelt koncerthangszert népszerűsíti különböző műfajokban.

Egyéni interpretációiban egyszerre megtaláljuk a hajdani hagyományos játékstílusokat, valamint azokat az egyéni átiratokat, melyekben feldolgoz magyar- és szomszéd népek zenéje mellet más irányzatokat is (pl. sanzon, régizene, operett), ezáltal közelítve a világzene felé.

Gyakran fellép a magyar népzene rangos zenészeivel, valamint énekesek olyan elismert alakjaival dolgozott már, mint Sebestyén Márta, Herczku Ágnes, Kovács Nóri, Antal Timi, stb.

Honlap: 

krajcso bence 03