Együttes:
Település:   
Megye:
Díjazási év:
Társ:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1976

Leírás

Önéletrajz


Miklós-Papp Zsuzsanna vagyok. 1976. július 22.-én születtem Tatabányán. Édesanyám Ponty Erzsébet, édesapám Papp Ferenc, mindketten orvosok voltak.
Az általános iskolát 1982 - ’86. között Tatabányán, majd 1986-tól Etyeken végeztem.
Középiskolai tanulmányaimat Budapesten, a Kaffka Margit Gimnáziumban 1995-ben fejeztem be.
1995-’99. között a Solymári Waldorf Tanítóképző Főiskola hallgatója voltam. 1999 júniusában Waldorf-pedagógus osztálytanítóként és kézimunka-szakos oktatóként szakdiplomáztam, középfokú német nyelvvizsga megszerzésével párhuzamosan.
A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által 1997-ben meghirdetett pályázaton, népdal-énekes kategóriában elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere díjat, melyet a Magyar Köztársaság Művelődési és Közoktatási Minisztériuma állami kitüntetésként adományozott.
Népdalénekléssel már 1988 óta foglalkozom. Tanáraim és mestereim: Magdó Ildikó karnagy és ének-zene tanár, valamint Fábián Éva népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere. Ettől kezdve folyamatos résztvevője voltam számos országos szintű népdalversenynek és megmérettetésnek, melyeken szép számmal nyertem nívós díjakat és helyezéseket. Ezzel párhuzamosan kezdtem el foglalkozni a magyar néptánccal. Az Etyeki Nemzetiségi Művészeti Iskolában sajátítottam el az alapokat, majd később a Budapesti Vadrózsa és a Csepel Táncegyüttesek tagjaként gyarapítottam tudásomat. Pár év múlva már néptánc-oktatóként vettem részt a táncmozgalomban.


--2--

Pest megye kisebb falvaiban, majd különböző budapesti általános iskolákban oktattam néptáncot és népdalt a 10 és 16 év közötti korosztálynak.
Már több, mint két évtizede oktatok.
A pedagógiai diploma megszerzése után, Erdélybe szerződtem, a Székelyudvarhelyi Udvarhely Néptáncműhely hivatásos táncegyüttes tagjaként, mint táncos-énekes.
A két év professzionális munka mellett önálló gyermek-táncházat vezettem a vajdasági Csalóka zenekar közreműködésével és segítségével, mely nagy népszerűségnek örvendett, úgy a gyerekek, mint a szülők körében. Párhuzamosan a felnőtt táncházban is oktattam. Mindezek mellett a Felsősófalvi Nemzetközi Székelyföldi Tánctáborban tizenkét évig oktattam.
1998-2003. között szólóénekese voltam a Vajdasági Csalóka zenekarnak. Közös munkánk eredményeként egy kalotaszegi Oktató zenei anyagot valamint két lemezt is megjelentettünk „Sej-haj, zörög a levél” és „Lement a nap a szokott járásán” címmel.
2001 és 2003 között a Vajdasági Topolyán tevékenykedtem néptánc-pedagógusként a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Egyesületben, továbbá énekes-táncosként a Cirkalom Táncegyüttesben.
A Nagyváradi Állami Filharmónia majd később a Nagyváradi Szigligeti Színház égisze alatt működő Nagyvárad Táncegyüttes felkérésére 2003 és 2012 között táncosként, szólóénekesként dolgoztam, több műsorban zenei szerkesztőként is közreműködtem. Időközben férjhez mentem és családot alapítottam.
Jelenleg a bihari Hegyközben élek, két lányom van, mindkettőt ügyes népdalénekesek.
Apolitikus vagyok és római katolikus vallású. Családi vállalkozásban több területen is dolgozom: népdal-, néptánc-oktatóként, koreográfusként, valamint népviselet-készítőként. (Brand neveink: Miki folksulija és Zsuzska folksufnija.)


Nagyvárad, 2019.05.28

papp zsuzsa 02a
.