Település:   
 
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1996

Leírás

Nemezkészítői munkám során a tanulóévek, s a szakmai vizsgák után mestereim Árvai Anikó és Vetró Mihály példáját, útmutatásait követve mindinkább további elmélyülésre törekedtem. A nemezkészítő népek hagyományaiból, tudásából merítve, motívumaikat kutatva, azokat értelmezve, s valóban helyesen éltetve, a legmagasabb minőségben igyekeztem nemezeimet megalkotni. Tárgyaim készítése során mindig fő helyen áll a rendeltetés szerepe.
Az évek múltával egyre nagyobb és nagyobb szeretettel fordultam minden magyarságunkkal kapcsolatos, őseinktől ránk maradt tudás, s ezek által a régi paraszti kultúra kincsei felé. Nemezkészítőként elsősorban a viseletek tanulmányozása ragadott magával leginkább. Kísérleteim a nemezruházatok terén nagy örömmel töltöttek el. Egyik nemrég készült alkotásom, egy cifraszűr, melyet nemezből készítettem el rátétes technikával, gondolataimat visszafordíthatatlanul útjára indította a viseletkészítés vágya felé.
A magyar szűrök felkutatása, alapos tanulmányozása és újraalkotása mellett jelenleg sokat foglalkozom magyar viseleteink nemezbe való átültetésével, átdolgozásával.
Az a meglátásom, hogy gyakorlatias bemutatókkal, tapintható régi tárgyak megismertetésével, alapszintű szakmai foglalkozásokkal, jó eszközöket felhasználva, könnyebb ösztönözni a gyermekeket, de a felnőtteket is, mert amint megérinti őket a népi kézműves munka komolysága, rögtön megváltoznak gondolataik, s egész hozzáállásuk a magyar népi kultúra felé. Ennek elősegítése érdekében alkotunk hagyományos és modern tárgyakat és tanítunk feleségemmel közösen a Tekergő nemezműhelyben 2016 óta.

Honlap: www.tekergonemezmuhely.hu
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.