Település:   
 
Ország: ,
Díjazási év:
Társ:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1995

Leírás

Juhász Bence Zsombor önéletrajz

Szinte beleszülettem a táncba és a zenébe, szüleim által a mesék, népdalok világában nőttem fel. A zselízi Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttesben kezdtem el néptáncot tanulni, a mai napig szívesen megyek vissza táncolni. Ezt követően egyértelmű volt a középiskola kiválasztása: célom az eredeti tánckultúra megismerése, megőrzése és átadása volt már akkoriban is. A Fóti Népművészeti Szakiskola és Gimnázium sikeres befejezése után a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatója lettem. Budapesten táncoltam a Corvinus Közgáz Együttesben is.

A tánc mellett a zselízi Franz Schubert Zeneiskolában klasszikus zongorát és az Óbudai Népzenei Iskolában népi cimbalmot tanultam, ennek köszönhetően Balogh Kálmán cimbalomművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék oktatójának magántanulója lehettem.

2012 őszén a „Fölszállott a páva” első évadában az a megtiszteltetés ért 16 évesen, hogy beválogattak a Kárpát-medence legjobb 48 versenyzője közé. Így én tudtam képviselni Zselíz városát, a Kincső Ifjúsági Néptáncegyüttest és egész Felvidéket. Ekkor figyelt fel rám Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Együttes igazgatója, a „Fölszállott a páva” zsűritagja. 2018-ban az elődöntőig jutottam a versenyen.

2015-ben Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos együttesében, a Magyar Nemzeti Táncegyüttesben kezdtem el dolgozni, ennek köszönhetően a világon egyedülálló kultúra képviselője vagyok. Azon kevesek közé tartozom, aki azzal foglalkozik, amit szeret csinálni. Az Együttessel van szerencsém Magyarországon innen és túl, szerte a világban fellépni és hirdetni a magyar kultúra szépségeit és nemzeti örökségünk gyöngyszemeit.

Csoóri Sándor emlékest keretein belül az „Idő mögül megszólaló erdő” műsorban Berecz István rendező mellett tevékenykedtem mint társrendező és koreográfus.

A Tizennégy banda lemezén a „Raslavické hudáci” (tótraszlavicei zenészek) számon belül volt lehetőségem szólóénekesként szerepelni, ami nagyon nagy megtiszteltetés volt számomra.

Minidig is célom volt, hogy ne csak táncosként álljam meg a helyem és mutatkozzak be, ezért a fent említett szólóénekesi felkérés mellett nagy öröm volt, amikor az Országos Népművészeti Fesztiválon, Zselízen a Magyar Nemzeti Táncegyüttes felkérésére mint cimbalmos működhettem közre a „Szatmár” és „Bonchida” műsorban.

2023-ban Zsuráfszky Zoltán felkérésére egy szlovák koreográfiát (Kamaráti Mojo) készíthettem a „Régi tánc, új nemzedék” című produkcióhoz olyan koreográfusok mellett, mint Berecz István, Appelshoffer János, Fundák Kristóf, Moussa Ahmed és a kollégáim, Sánta Gergő és Tókos Attila.

Elsőszámú mestereimnek a szüleimet tartom, hiszen nekik köszönhetően jutottam el oda, ahol jelenleg tartok az életemben, nekik köszönhetem azt is, hogy tudom, hová szeretnék még eljutni. Mid szakmailag, mind emberileg felnézek a szüleimre. Tanítómesterem, példaképem Zsuráfszky Zoltán és néhai Balla Zoltán is, mindkét táncművész-alkotótól nagyon sokat tanultam.

Terveim között szerepel, hogy szakmailag folyamatosan képezzem magamat, fejlődni tudjak mint táncművész és a későbbiekben mint koreográfus. Ezzel párhuzamosan a zeni képzésemet is folytatni szeretném.

Díjaim:
2015 – Zselíz város Polgármesteri díj
Fordulj egyet előttem III. Nemzetközi Legényes és Párostánc versenyen, az Év Páros táncosai, valamint a Legkiemelkedőbb előadásmód különdíjasai
Országos Gyermek Szólótáncverseny – arany minősítés
XX. Nemzetközi Legényes versenyen – Junior különdíj
Szilas Fesztivál – különdíj egyéni teljesítményre
Táncfórum Országos Szakmai Szemle – bukovinai koreográfia, ezüst sávos minősítés
Országos Egri Ifjúsági Szólótáncverseny – ezüstpiykés táncos-díj
Pro Traditione Díj, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolásáért
Országos Szólótáncfesztivál (Szlovákia) – Aranysarkantyús táncos egymást követő 3 évben
VI. Gödöllői Országos Népzenei Verseny – Nívódíjas elismerés népi cimbalom kategóriában
XVII. Halmos Béla Országos Népzenei találkozó – Kiemelt Nívódíjas elismerés népi cimbalom kategóriában
2021 – Békéscsabai Országos Szólótáncverseny – első aranysarkantyú megszerzése
2023 – Békéscsabai Országos Szólótáncverseny – második aranysarkantyú megszerzése
2023 – Népművészet Ifjú Mestere