Település:   
   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Társ:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1942
Halálozási év: 2013

Leírás

Dr. Bolyós András
(1942-2013)


Dr. Bolyós András 1942-ben született Jászdózsán. Családi rokonságába tartozott Jakkel Sándor, aki Jászapátiban folytatott kékfestő tevékenységet. Gyerekkorától fogva ismerte a műhelyt, a Vegyipari Technikumi évek alatt, majd az egyetemi évek során egyre nagyobb kötődést tanúsított a kékfestő szakma iránt. Vegyészmérnöki diplomát szerzett.
1965-ben megismerkedett Bódy Irén textiltervezővel Jászapátiban és részt vett a művésznő elképzeléseinek megvalósításában. 1973. februárjában volt az első bemutatkozó kiállításuk Debrecenben, az Agrártudományi Egyetemen, és még abban az évben megkapták a Népművészet Ifjú Mestere címet.
1974-ben moszkvai tanulmányútja során ismeretséget kötött az ivanovói textilmanufaktúra mintakészítőjével, aki a minta faragás sok fortélyára megtanította. Jakkel Sándor 1977-ben bekövetkezett halála után a műhelyt örökösei 1985-ben eladták a debreceni Patyolat Vállalatnak.
1984 és 1986 között tanulmányúton volt Franciaországban. Az évek során feleségével együtt, sok műhelyt meglátogattak. A kékfestés gyakorlata mellett, annak elméleti részét és történetét is kiválóan ismerte és kutatta. Több hiánypótló munkája kéziratban, kiadásra vár. A színes kékfestő közül minden legfontosabb színt elő tudott állítani, természetes alapanyagokból.
Dr. Bolyós András 2001-től a debreceni Tímár és Kézműves Házban, majd 2013-ban bekövetkezett haláláig otthonában folytatta a kékfestő tevékenységet.

bolyos andras 02s 1