Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1952

Leírás

Kovács Szabolcs a mezőkövesdi asztalosmesterek egyik legjelentősebb dinasztiájának leszármazottja. Édesapja Kovács András, a Népművészet Mestere elevenítette fel a bútorfestő hagyományt, mely az 1800-as évek végétől a matyó lakóház tiszta szobájának ünnepi berendezése volt. Édesanyja Kovács Andrásné Balogh Anna - hímző – tojásfestő népi iparművészként alkotott. Kovács Szabolcs már gyermekkorában megismerkedett a matyó népművészettel, érdeklődése a festett bútorok felé fordult. Az asztalos mesterség alapvető fogásait édesapja műhelyében sajátította el. Már diákévei alatt a régi mezőkövesdi házakat járva kereste a még fellelhető mezőkövesdi bútorokat, tudását múzeumok gyűjteményeiben kutatva fejlesztette. A középiskola befejezését követően az egri főiskolán földrajz – rajz szakos diplomát szerzett. A főiskola befejezése után tanárként kezdte pályáját. 1977-ben megnősült, felesége nyelvtanár, három gyermekük született, az egész család elkötelezett a matyó hagyományok továbbéltetése iránt.
1984-től rendelkezik saját műhellyel, Mezőkövesd régi településszerkezetét megőrző Hadas városrészben. A műhelyhez bemutatóterem is tartozik, a látogatók itt nem csak gyönyörködhetnek a hagyományos matyó bútorokban, használati és dísztárgyakban, hanem mesterség bemutatókon is betekinthetnek a mesterség fortélyaiba. A festett matyó bútor jellemző motívum világa a vörös alapon – de megtalálható a kék és a zöld alap is - széles fekete hullámos és tört vonalú márványszerű csíkozás, fehér, bordó, kék, sárga, zöld színárnyalatú virágok, levelek, csokrok, koszorúk, füzérek.
Országos pályázatokon 1986 óta vesz részt, első önálló kiállítását 1989-ben Mezőkövesden édesapjával közösen rendezték meg. Azóta számtalan hazai és külföldi kiállítás elismert, sikeres résztvevője. Hagyományos piros színezésű bútorait, bútor együtteseit számtalan cég, intézmény vagy éppen magánszemély vásárolta meg. A 2005-ben megnyitott Matyó Múzeum állandó kiállításán is láthatóak munkái. Résztvevője a „Palóc út” kulturális és turisztikai kezdeményezésnek, melynek keretében eddig 20 helyen alakítottak ki szekrénygalériákat.
Sok díj, elismerés mellett 1987-ben megkapta a népi iparművész címet, még ebben az évben a Népművészet ifjú Mestere lett.

A Népművészet Mestere díjjal 2013-ban tüntették ki.

Jelentősebb elismerések:
Bútorműves Pályázat, Debrecen, 1986 II. díj
ONK Nyíregyháza 1987 Gránátalma díj
Aranykoszorús Mester 2004

Honlap: 

Forrás: http://www.nepmuveszetmesterei.hu/index.php/osszetett-kereses/514-kovacs-szabolcs