Település:   
   
   
Megye: ,
Ország:
Díjazási év:
Társ:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1965

Leírás

bakonyi era 01a

Bevezető


Gyerekkoromban tanító szerettem volna lenni. Szerencsés helyzetben voltam, tanáraim, példaképeim mind, egytől egyig nagyszerű pedagógusok egyéniségek voltak. Az álmom az volt, hogy ne csak írni, olvasni, hanem egyben táncolni is tanítsam a gyerekeket. Erre nem is kellett sokáig várni, mert az érettségi után egyből egy kis falusi iskola napközijében kötöttem ki, ahol mindez megadatott, kipróbáltam, sikerült.

Jó helyre születtem. A Jászságiba. Szinte a Víz utcai próbateremben nőttem fel, sok társammal egyetemben. Életre szóló hozományt kaptunk: a hazaszeretetet, a tiszteletet, alázatot, a tánc iránti rajongást.

Talán a sors rendezte, amikor a vidéki amatőr táncosként, az ország legjobb hivatásos néptáncosai között találtam magam, először a Kodály Kamaratánc Együttesben, majd a Magyar Állami Népi Együttesben. Ez egy nagyon intenzív időszaka volt az életemnek, nem múlt el nyomtalanul, és a tánctanítás sem maradt ki belőle.

Hamarosan a Magyar Táncművészeti Főiskola hallgatója lettem, ez még a képzés korai, négy éves képzési időszakában volt. Alapos és iránymutató mesterek tanítottak. Közben tanítottam tanórai keretek között, szakkörökben, tanfolyamokon, táborokban, táncházakban, táncegyüttesekben, belföldön, külföldön, és a karon ülőket kivéve, minden korosztály számára. Amikor éppen nem táncoltam, azon munkálkodtam, hogyan tudom szélesebb körben terjeszteni, népszerűsíteni a magyar néptáncot, azt a világot, amiben hiszek.

Az MTF után egyből jelentkeztem néprajz szakra, mert úgy éreztem, még valami hiányzik. Belecsöppentem a legemberségesebb tudományba. Szakdolgozati témám a táncos egyéniségkutatás lett, Blága Károly Kicsi Kóta színes egyéni tudását és közösségbeli szerepét vizsgáltam. Munkámat Felföldi László mentorálta.

Volt időszak, amikor untam a tanítást. Untam, mert helyben topogtam, a kollégáknak elégséges volt, az a tudás, amit mástól tanultak. Így nagyon sokszor inkább egyedül készültem fel. Megtanultam az archív filmeket elemezni, tanítottam, vagy ha lehetőségem volt, az egyes tájegységek táncainak tanításához mindig más férfi kollégát hívtam el. Így aztán vagy egyénileg, vagy újabb kollégákkal együttműködve frissítettem fel, újítottam meg a tudásom, megtanultam átlátni nagyobb projekteket, szervezni, együttműködni és konstruktívan gondolkodni.

Öt, szakmailag és emberileg teljes évet töltöttem néptáncos szakelőadóként a Hagyományok Házában, és nagyon sok ügyes, ötletekkel teli, korombeli és fiatalabb kolléga munkájában, tanításában gyönyörködhettem, tanulhattam tőlük új szempontokat. Aztán az élet megadta a következő szükséges lépést: egy művészeti iskolában kötöttem ki, ahol felmerül a kérdés, hogy vajon a korábban megszerzett diplomával tudnak-e alkalmazni.

A Magyar Táncművészeti Főiskola MA 60 kredites képzésére nemcsak a papírok miatt jelentkeztem, hanem azért is, mert világos lett számomra, hogy más szelek is fújnak, bizony nagy a tartalmi, módszertani különbség a korábbi és a mai képzés között. Mindig kerestem a lehetőséget, hogy ne csak tanításból álljon az életem, hanem én is töltekezhessem, engem is tanítsanak.

Jelenleg a Piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Iskola okleveles néptánc tanára vagyok.


Szakmai önéletrajz


Személyi adatok:
- dr. Némethné Bakonyi Erika Terézia
- szül.: Jászberény, 1965. november 17.
- anyja: Horváth Angella Ilona
- e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jelenlegi tevékenység:
- 2015. szeptembertől néptánc tanár: Páduai Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Jelenlegi egyéb szakmai tevékenység:
- néptánc szakmai bemutatók zsűrizése (amatőr gyermek- és felnőtt csoportok, művészeti iskolák bemutatóinak értékelése),

Korábbi tevékenységek:
- pedagógus szakmai továbbképzéseken való gyakorlat és elmélet oktatása (Játék és tánc az iskolában, Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete),
- az Országos Táncháztalálkozó és a Szezonnyitó Táncházi Mulatság programjaiban való közreműködés, szervezés,
- A Magyar Művészeti Akadémia és a Táncház Egyesület első Táncház-vezető tanfolyamának szakmai koordinálása,
- 2012- Hagyományok Háza, Népművészeti Módszertani Műhely – Közművelődési és Oktatási Osztály, néptánc szakelőadó
Feladat: pedagógus továbbképzések szervezése, tanfolyami oktatás, akkreditációk, Almárium c. előadássorozat szerkesztése, a Táncvásár c. módszertani rendezvény szerkesztése, a „Kárpát-medence táncos öröksége” módszertani dvd sorozat szakmai koordinálása, szaktanácsadás, kapcsolattartás szakmai szervezetekkel (határon túl is), Népművészet Ifjú Mestere pályázat bonyolítása, pályázatírás, NTP programok megvalósítása,
- 2011-2015. Élő Hagyomány nyári táborában néptáncoktató,
- 2000. február 1-től 2015. szeptember15-ig Fóti Népművészeti Szakközépiskola tanára (néptánc elmélet-gyakorlat, táncfolklorisztika, folklórismeret)
- 1997-2001-ig óraadó a Bp. XI. ker. Értelmi Fogyatékos Napközi otthonban,
- általános iskolai néptánc oktatás (órai, szakköri),
- 1992-től folyamatosan a Táncház Egyesület munkatársa 2005-ig,
- 1990-től 1999-ig a Téka táncház és nyári táborok állandó tánctanítója,
- 1990-től magántáncos és táncoktató Méta és a Téka zenekarok mellett,
- 1987-1990. Magyar Állami Népi Együttes táncosa,
- 1987-1993. Kerekes Együttes (BME) művészeti asszisztense,
- 1985-87. Kodály Kamaratánc Együttes táncosa,
- 1984 óta rendszeres tanítások amatőr táncegyütteseknél, iskolákban, táncházakban.

Előzmények:
- 1977-től 1985-ig a Jászsági Népi Együttes táncosa,
- 1973-tól néptánc tanulás iskolai keretek között

Tanulmányok:
- 2017. január MTE MA 60 Tánctanár, néptánc szakirány
- 2011. Népi ékszerkészítő tanfolyam (60 órás, akkreditált), Hagyományok Háza
- 2001. Kossuth Lajos Tudományegyetem, néprajzkutató diploma megszerzése,
- 1996. Magyar Táncművészeti Főiskola, néptáncpedagógus diploma megszerzése

Kitüntetés, díj:
- 2002. Martin György Alapítvány éves pályázatának I. helyezettje
-1988. „Népművészet Ifjú Mestere” cím elnyerése előadó-művészet - néptánc kategóriában

Cikk:
- A gyimesközéploki Blága Károly Kicsi Kóta – Táncos egyéniségek – FolkMagazin 2002/1. 35.

Egyéb:
- angol C középfokú nyelvvizsga,
- alapfokú számítógép használat,
- 1989-től külföldi vendégtanítások: Németország, Hollandia, USA, Kanada, Szerbia, Szlovákia


Pilisszántó, 2019. január 8.


Némethné Bakonyi Erika

bakonyi era 04a