Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1964
Halálozási év: 2012

Leírás

A tragikusan korán elhunyt Oláh Márta a sárközi gyöngyfűzés mestere volt. Hosszú időn keresztül a Hagyományok Háza népi ékszer zsűrijének aktív, megbecsült tagja. Nemcsak készítője, szakértője, de szakirodalom-szerzője is volt a gyöngyfűzésnek.

olah marta 01a

„1964-ben születtem Szekszárdon. 10 éves korom óta Decsen élek. A falumat a sárköz fővárosának is nevezik. 25-évesen, amikor egészségi állapotom úgy alakult, hogy nyugdíjba kényszerültem, a gyöngyfűzés lett az életkedvet adó megmentő foglalatosságom. Felnőtt fejjel tanultam meg ezt a csodálatos mesterséget. Részletesebben megismerkedtem a Sárköz népi hagyományaival és kultúrájával, akkor váltam igazi „sárközivé”.
Mindehhez névrokonom, Oláh Éva néni népi iparművész adott őszinte segítséget. Tőle tanultam meg a mesterség minden apró fortélyát. Mesélt, régi mintákat mutatott, bíztatott.

Munkáimat rendszeresen zsűriztetem a Népi Iparművészeti Tanácsnál, valamint a Képző-és Iparművészeti Lektorátusnál.
„A” kategóriás: 77 db; „B” kategóriás: 42 db; Lektorátusi zsűri számos: 24 db; Tradíció védjegy: 7 db."

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek fennállása óta tagja volt. Rendszeresen részt vett a helyi, megyei, regionális, és országos rendezvényeken, pályázatokon, kiállításokon.

olah marta 03a