Település:   
   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1977

Leírás

Kis Gergely Márton református lelkész
Citera, ének, koboz

1977. október 12-én születtem Budapesten. Általános iskolai tanulmányaimat Budakeszin a zenei általános iskolában kezdtem. 1989. nyarán 12. éves koromban, édesanyámmal Csutorás népzenei táborba mentem, ahol megismerkedtem a citerával. Még azon az éven Vácra költöztünk és az általános iskola citeraszakkörében tanultam meg a citerázás alapjait, majd ezután beiratkoztam az Óbudai Népzeneiskolába, Balogh Sándor irányításával fejlesztettem tovább technikámat és játékstílusomat. Az ő zenei útmutatása mellett 1993-ban Bonyhádon megnyertem a Magyar Rádió és a KÓTA által rendezett népzenei vetélkedőt. Ugyanitt 1994-ben a második helyezést sikerült elérnem.

1994-ben elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetést népzeneszólista kategóriában. 1995-ben a 14. Budapesti Táncháztalálkozó Fesztivál lemezén trióban szerepeltem tanárommal együtt. 1995-ben indultam a Magyarországi " Ki mit tud? " - on ahol több válogatót sikeresen vettem és a TV elődöntőig jutottam el. Később beiratkoztam Kobzos Kiss Tamáshoz, az Óbudai Népzene Iskola igazgatójához koboz szakra, akinek egy évig voltam a tanítványa. A szólóhangszer ( koboz, citera) mellett most már néhány éve énekelek is. A XVIII. Budapesti Táncháztalálkozó és kirakodóvásár időpontjára sikerült kiadni első önálló műsoros kazettámat "Citerát pengessetek" címmel 1999. évben. A kazettán a magyar nyelvterület népzenéjét mutatom be citerával, kobozzal és énekkel históriás- és néhány egyházi ének mellett. A Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban több alkalommal szerepeltem, s ezen kívül megfordultam Magyarország számtalan településén megrendezett versenyeken illetve népzenei találkozókon.

Határainkon kívül több alkalommal felléptem Erdélyben, Szlovákiában, Németországban, Franciaországban, Hollandiában és a Balti államokban - Litvániában illetve Észtországban a Finnugor- rokon népek fesztiválján.