Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év: ,
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1975

Leírás

MAGYAR ZITA
fazekas Népi Iparművész
Debrecen-Berettyóújfalu

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tizenöt évesen kerültem közel az agyaghoz, Fazekas Ferenc nádudvari fazekas alkotótáborában. A korongozás alapjait Dorogi Józsefné Népi Iparművésztől tanultam meg. Érettségi után Debrecenben szereztem fazekas szakmunkás bizonyítványt, Tóth Géza fazekas Népi Iparművész volt a mesterem. Ismereteimet a korondi Páll Antalné Rózsika néninél bővítettem, ahol az írókázás technikáját lestem el. A KLTE néprajz szakos hallgatójaként etnográfus diplomát szereztem múzeológia specializációval. Az egyetemi évek alatt már saját műhelyemben dolgoztam, és a NIT-nél zsűriztettem munkáimat.
Egyetemi tanulmányaim hozzásegítettek ahhoz, hogy a gyakorlatban megszerzett tudásomat elméleti ismeretekkel is megerősítsem. Ez utóbbi visszahatott alkotómunkámra is, hiszen a gyűjtések alkalmával, újabb és újabb formával, motívummal gazdagodtam. Úgy érzem, így sokkal hitelesebben alkotom újra a régi kerámiát. Fontosnak tartom, hogy az edény funkciója, formája és díszítése összhangban legyen egymással. Egy adott tájegység kerámiáját újrafogalmazva azon túl, hogy megkeresem hagyományos formáját és jellegzetes stílusjegyeit, legfőképp a harmonikus hangulat minél teljesebb megközelítése a célom. Hagyományos (barcaújfalusi, hódmezővásárhelyi, figurális) és modern kerámiákat is készítek.
Alkotásaimmal rendszeresen és eredményesen veszek részt pályázatokon. Megalakulása óta tagja vagyok a Bihari Népművészeti Egyesületnek. Az egyesület tagjaival több közös kiállításon vettem részt. Rendszeresen vezettem szakköröket, tartottam tanfolyamokat, és nyaranta gyerek-alkotótáborokban adom át tudásomat.

https://www.magyarzita.com/

http://www.kezmuvesalapitvany.hu/index.php?menu_id=artisan&sub_id=artisan&id=7

magyar zita 02a