Település:   
   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1966

Leírás

Kékedi László (névváltozat: Kékedi László Vilmos, Miskolc, 1966. május 12. –) népi fafaragó iparművész.
A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja (2013), Kisgyőr polgármestere.

kekedi laszlo 02a

Életútja, munkássága:

Miskolci munkáscsaládban született, már 1980-ban egy ifjúsági szakkörben megismerkedett Szegedi Miklós népi iparművésznél a fafaragás művészetével, ezután részt vett a mester által vezetett kézműves táborokban. Pályája kezdetén közös munkákban vett részt, főleg játszóterek építésében Zánkán, Miskolcon, Berlinben, stb.

1989-től Kisgyőrben a családi kézműves szaktábor fafaragó szekcióját vezette. Más miskolci fafaragókkal együtt készítették el a Kisgyőri temetőkaput, a gémeskutat, a faluház kapuját és az óvodai játékvárat.

1992 óta kéregedény-készítéssel foglalkozik, sajátos stílusának kialakításához ihletet merített az erdélyi csiki, csángó és a kalotaszegi hagyományokból, továbbá a bükkaljai tapasztalatokból.

Saját tapasztalatait, mesterfogásait megosztja az érdeklődőkkel, Kisgyőrben nyaranta családi kézműves szaktáborokat vezet, s a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban rendszeresen tart kézműves bemutatókat. 1996-ban az Országos játékpályázat II. díját, az Országos Népművészeti Pályázat Gránátalma díját nyerte el, valamint a Mesterségek Ünnepén az év legszínvonalasabban bemutatott mestersége is az ő nevéhez fűződik.

Kékedi László sokat tett Kisgyőr kulturális és közösségi életének felvirágoztatásáért, 2010 őszétől már ő Kisgyőr polgármestere, 2012. október 26-án a Duna Televízió Kívánságkosár c. műsorában bemutatta őt és munkásságát Sigmond Bertalan, a Polgárok Háza sorozatszervezője. Elsősorban az épített környezet, a tárgyi népművészet nemes hagyományainak felélesztésében és továbbadásában vannak elévülhetetlen érdemei.

Díjak, elismerések:
Mesteremberek-díj (1997)
Népművészet Ifjú Mestere díj (1999)
A Népművészet Mestere díj (2009)

http://mmakademia.hu/alkoto/-/record/MMA47564