Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

Árvai Anikó és Vetró Mihály

Ha gyermeki ámulattal és áhítattal tudunk tekinteni a népművészet alkotásaira, a ránk boruló világnak tetemes része – talán egésze – jelenik meg összefogottan, egy-egy tárgyba sűrítve. Hatalmas mélységek és magasságok nyílnak meg előttünk (lásd: a világ háromrétegű, amilyen mélyre tudsz leásni, olyan magasságokba szárnyalhatsz.), a lélek kezd párbeszédbe ősi időkkel és térben talán távoli világokkal. Így lesz önnönmagának is ihlető forrásává, képi és tárgyi kincsünk anyanyelvi szintű beszélőjévé.

Gondolkodásunk elválaszthatatlan a beszélt és a látott nyelvtől. Magyarul beszélünk, magyarul gondolkodunk, ujjaink is valamiképpen magyarul mozdulnak. Egy bizonyos rendszer szerint rakják egymás mellé a jeleket és a színeket.

A szövés, a nemez- és a játékkészítés magyar hagyományaiból kiindulva 1990 óta készítünk használati tárgyakat. Rendszeresen tartottunk az évkörhöz kapcsolódó kézműves játszóházakat, ahol a gyermekeket tojásfestésre, gyékény-, csuhé-, szalmajátékok készítésére, mézeskalácsírásra, különböző fonás- és szövésfajtákra tanítottuk, készítettünk játékokat fából, csontból, termésekből és nemezből is.
2000-ben elindítottunk egy programot Kör•Játék címmel, melynek célja, hogy a pedagógusok megismerjék és munkájuk során az óvodában és az általános iskolában használják a szerves műveltség alapjait, a természetes anyagok és a népi kismesterségek felhasználási lehetőségeit az oktatásban.

A Népi Kismesterségek Szakiskolájának diákjai voltunk egykor Nádudvaron, itt tanultunk mesterséget, emberséget, s ma mestereink soraiba lépve neveljük az új nemzedéket ősi mesterségek szeretetére.
Elsősorban nemezkészítéssel és szövéssel foglalkozunk, de szívesen dolgozunk fűzvesszőből, gyékényből, sásból, fából, csontból és kobaktökből.
2000-ben az Országos Játékszerkészítő Pályázaton, Miskolcon első díjat kaptunk közös pályázati anyagunkra.
Első díjat hoztunk el Zalaegerszegről, a VII. Országos Nemezjáték, Nemezbáb és Nemeztárgy Pályázatról. Kecskeméten a „Gyí lovam, gyí betyár” (Ló és lovas a magyar történelemben) című játékszer-pályázaton második helyezést értünk el.

2000-ben és 2001-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától elnyertük a Népművészet Ifjú Mestere címet. Tagjai vagyunk a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Nemez Szakmai Bizottságának, a Duna-Tisza Közi Népművészeti Egyesületnek.
2018-ban Üzbegisztánban és a Kazak Művészeti Egyetemen tanítottuk vissza a nemezkészítés fogásait.

Mestereink: Nagy Mari, Vidák István, Galánfiné Schmidt Teréz, Galánfi András, Pap Gábor, Molnár V. József

Honlap: 

arvai vetro 01a