Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1967

Leírás

Lehel Péterné, Tóth Piroska vagyok, 1967. május 3-án születtem.

Születésem óta Bátán, ebben a Tolna megye déli csücskén fekvő kicsi, de természeti szépségekben, hagyományokban bővelkedő településen élek. Itt sajátítottam el a faluban részben ma is élő hagyományokat és ezt a gyönyörű mesterséget, a tojásírást.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert olyan tanítómesterem volt, aki szívvel-lélekkel készítette a szebbnél szebb hímes tojásokat, óvta a hagyományokat.
Ő volt az én nagyanyám, Vörös Mihályné Ivánka Teréz.  Így elég korán kapcsolatba kerültem a bátai írott tojással. Három-négy éves lehettem, amikor először kezembe vehettem a fehér előkészített tojásokat, és azokat a tálcába pakolhattam. Majd 6-7 évesen az ecsetet is megkaptam és festhettem a lilát és a zöldet, majd fokozatosan végeztem a többi munkát is. Első hímestojásomat 13-14 éves koromban készítettem el és azóta folyamatosan írom hagyományos technikával az eredeti bátai motívumokat.

Szívesen járok bemutatókra, tanítom a gyerekeknek, felnőtteknek a tojásírást.

Zsűrizett tojásaim több kiállításon is szerepeltek (Szekszárd, Siófok, Budapest, Kecskemét), ahol elismerésként okleveleket és bíztató szavakat kaptam.

2002-ben megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere címet, ami még inkább arra kötelez, hogy hűen őrizzem és továbbadjam a nagyanyám által rám bízott gyönyörű örökséget, a hagyományok tiszteletét, a tojásírás fortélyait.

http://www.tolnaart.hu/lehel/index.htm

lp 01a

lp 02a

lp 04a

lp 05a