Település:   
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1975

Leírás

1975. október 6.-án születtem Berettyóújfaluban, általános iskolai tanulmányaimat Derecskén végeztem, itt kezdtem el az első cifráimat is Csík Istvánné Ica néni irányításával a Cibri Tánccsoportban. 1994-ben érettségiztem az Ady Endre Gimnázium irodalom-dráma tagozatán Debrecenben. Évekig a színház világában éltem így sokáig a Színház és Filmművészeti Főiskolára készültem, de végül a sok éves néptáncos múltamból kiindulva a Bölcsészkar mellett döntöttem és 2000 – ben átvettem Ethnográfus diplomámat, ezzel párhuzamosan szakvizsgáztam múzeológiából és kulturális antropológiából. 1993 – ban léptem be a Debreceni Népi Együttesbe, majd 1997-ben az egyetemi éveim alatt váltam oszlopos tagjává a Jászság Népi Együttesnek.

Szakmai elismeréseim:

  • -  Országos szakmai Díj, Örökös Aranygyöngyös szólótáncos – 2005.

  • -  Miniszteri kitüntetés, „A Népművészet Ifjú Mester” cím – 2004

  • -  Országos szakmai Díj, Aranygyöngyös táncos 2001, 2003/ Oskó Endréné vándordíj a

    legstílusosabb női táncos díja 2001

    Első igazán testhezálló munkahelyem a Magyar Művelődési Intézet Héra Éva által vezetett Népművészeti főosztálya volt, ahol 2000–2001/országos néptánc referensként dolgoztam, majd az intézmény jogutódjában a Hagyományok Házában folytattam néptáncos szakelőadóként a Népművészeti Módszertani Műhelyben. Feladatom az új intézményen belül a terület közművelődési stratégiájának és gyakorlati megvalósításának kialakítása volt. (Képzések, módszertani anyagok, rendezvények, bemutatók). Ezzel párhuzamosan művészeti vezetője voltam Gyebnár Lászlóval a nagy múltú Főváros Bartók Táncegyüttesnek, illetve a Fóti Népművészeti Szakközépiskola néptánc tagozatán is tanítottam Gyebnár Lászlóval és Balla Zoltánnal. Táncegyüttes vezetői pályafutásom a Kincső Táncegyüttesnél ért véget, ahol Ónodi Bélával dolgoztam együtt.

Budapesti éveim alatt részt vettem a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által koordinált Magyar évadok szervezésében, számos külföldi turnén jártam a Muzsikás együttessel és évekig tartottam táncházakat a Párizsi Magyar Intézetben. Több a mai napig működő képzést akkreditáltam a néptánc területén és létrehoztam a Kárpát–medence táncos öröksége c. módszertani kiadványt és képzési programot is.

Jelenleg Jászberényben élek férjemmel és két fantasztikus fiammal, Benedekkel és Boldizsárral, ahol a város kulturális szervezetének a Jászkerület Nonprofit Kft.-nek vagyok szakmai vezetője, cégvezetője.

A népművészet területétől igazán soha nem szakadtam el. Folyamatosan zsűriztek különböző táncos rendezvényeken, több éve vagyok a JNSZ Megye területi feladatellátás közművelődési koordinátora népművészet területén és számos rendezvény szervezője is. Kezdetben a Nemzeti Művelődési Intézet partnereként a Jásztánc Alapítvány bevonásával, 2017 -től pedig a Hagyományok Háza hálózati partnereként a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület égisze alatt. Utóbbi egyesület alapító elnöke is vagyok 9 alkotó kézműves társammal együtt.