Település:   
   
   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

Gerlecz László és Gerlecz Edit - néptáncpedagógusok

Gerlecz László

Iskolai végzettsége:

Történelem – Népművelő szakos tanár (BDTF, Szombathely), 1991
Néptánc pedagógus (Magyar Táncművészeti Főiskola), 2000
Szakvizsgázott pedagógus, közoktatási vezető (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), 2017
Díjak, elismerések:

Aranysarkantyús Táncos (1997)
Népművészet Ifjú Mestere (1997)
Vas Megyei Közgyűlés – Vas Megye Kultúrájáért (1998)
Muravidék Magyar Kultúrájáért – Kulturális különdíj (2010)
Vas megye táncéletének meghatározó személyisége és ízlésformálója. A nyolcvanas és kilencvenes években az autentikus táncolás képviselője és terjesztője.
Az országban divatossá váltak az általa Erdélyben gyűjtött táncok. Sorra készülnek a Mezőmadarasi – Mezőpaniti - Magyarborzási táncok című koreográfiák. Szólista versenyeken is szívesen nyúlnak ezekhez a táncokhoz a fiatalok.
Vas megyében kevés film készült az ötvenes – hatvanas években. Ezeknek és a szöveges leírásoknak az újraértelmezése, valamint a kilencvenes évek gyűjtései Vas megye táncait is rangossá tették. Ezek első nagy terjesztője a Gencsapáti Hagyományőrző Táncegyüttes volt Gerlecz László koreográfiáin keresztül.
Tanítványai már táncpedagógusként és hivatásos táncosként is dolgoznak szerte az országban.
A Gencsapáti Hagyományőrző műhely művészeti vezetőjeként (1994-2008) a táncok, szokások gyűjtése, színpadra állítása volt a fő célja. Muharay Elemér Népművészeti Szövetségben példaértékű szakmai munkát végzett az együttessel és a fiatalabb generációk bevonásával.
A betlehemezés élő szokássá válása és a vőfélyek újra megjelenése a mai vasi lakodalmakban is ennek az elkötelezett munkának köszönhető.
Családjában is átörökítette a néptánc szeretetét, felesége és oktató párja, Gerlecz Edit Népművészeti Ifjú Mestere címmel elismert néptánc pedagógus, leánya a Zalai Táncegyüttes meghatározó táncosa, fia korosztályában sorra nyeri a néptánc szólótáncversenyeket.

gerlecz edit 01