Település:   
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1976

Leírás

Szakmai bemutatkozás:

Szántó Szabolcs vagyok, a Szasza Művek (Szasza Knives) tulajdonosa és mestere.

Cégnév: 
Szasza Knives

Ez egy egyszemélyes vállalkozás, melyet nem a szüleim, vagy a homlokomhoz szorított pisztoly hatására kezdtem el csinálni. Igen, minden feladatot magam végzek. (anyagbeszerzés, karbantartás, marketing, papírmunka)

A történet még a középiskolai éveim elején kezdődött, ahol megismerkedtem a középkori hagyományőrzéssel. Egy barátom akkor kezdte el felfuttatni a kardokra, páncélokra és más fegyverekre specializálódó műhelyét. Nála kezdtem el dolgozni, és maradtam 8 évig.

2003-ban önálló műhelyt csináltam! Saját műhelyt, tehát nem egy vállalatnál lopom az időt, nyersanyagot és energiát, hanem a saját lábamon állok, megpróbálva függetleníteni magamat a kiadandó munka alól. Vagyis vannak szalagcsiszolóim, hőkezelő kemencéim, állványos fúróim, kovácsműhelyem, sok-sok célgépem és kéziszerszámaim.

A műhelybe „bejön” az alapanyag, és kész műalkotásként „megy ki”!

A késeket, kardokat az első lépéstől az utolsóig magam alkotom. A tokok készítésénél három mesterre hagyatkozom.

Nem, nem fémipari munkásként kezdtem a pályafutásomat. Vasat, acélt csak testépítő és fitnesz szakedzőként fogtam, láttam, mielőtt erre a pályára léptem volna. A buktatókat a magam kárán tanultam meg.

Mesterem az elején nem volt. Később, mikor egyre szebb munkákat raktam le az asztalra, két mester a szárnyai alá vett engem. Magyarország két - talán – legismertebb mestere, Tóth Árpád „Révész Késes műhely” és Kocsis Ferenc. Sokat segítettek, terelgettek a helyes irányba. Mert ma már látom, hogy helyes irányt mutattak nekem.

Köszönöm nekik, és remélem, barátságunk még sokáig fog tartani!

Pályafutásom elejétől kezdve törekedtem arra, hogy a kézimunka határain belül, alkotásaim precízek, pontosak legyenek. E törekvésem a mai napig sem változott, és nem fog a jövőben sem!

Az évek alatt munkáimmal számos címet nyertem.

Többek között (a teljesség igénye nélkül):

Késes népi iparművész (ez amolyan érettségi ebben a szakmában)
a Népművészet Ifjú Mestere (ez pedig a diploma)
Illetve kiállításokon, különböző díjakat nyertem termékeimmel.

Munkásságomra jellemző a sokszínűség. Nem szeretem, ha beskatulyáznak. Szeretem magam megmérettetni mind damaszkolt exkluzív késekben, mind erdőjárós vagy katonai késekben és természetesen a konyhai késekben is. A számos szériakés modellem mellett szeretek saját elgondolású egyedi, vagy megrendelők által kitalált, megálmodott késeket készíteni.

Kapcsolat:

magyarkesek.hu:


szanto szabolcs 02b