Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj: , ,

Leírás

Bese Botond a gödi Búzaszem Katolikus Általános Iskola duda tanára. Emellett zenészként koncertezik itthon és külföldön, valamint közreműködő zenészként szerepel hazai együttesek koncertjein, lemezein. Mindezek mellett hangszerkészítéssel is foglalkozik, mely tevékenységét 2011-ben a népművészet ifjú mestere, 2014-ben népi iparművész címmel ismertek el. Tanári, zenészi és dudakészítői hármas hivatása a magyar pásztorkultúra szerves ismeretén és annak hiteles közvetítésén alapszik.

Táncházakban, fesztiválokon, koncerteken maga mellett zenélteti gyerek tanítványait, akik közül sokan felállhattak már akár a MÜPA, a Liszt Ferenc Zeneakadémia, a Papp László Sportaréna, a Hagyományok Háza vagy a Fonó színpadaira. Növendékeivel együtt dudál olyan rangos eseményeken, mint a Mesterségek Ünnepe, a március 15-i állami ünnepség, vagy a csehországi Strakonicében kétévente megrendezett nemzetközi dudafesztivál. Tanítványaival rendszeresen részt vesz a Magyar Dudazenekar fellépésein, ahol a többi közt a magyar népzenei élet olyan ikonikus alakjaival zenélnek együtt, mint ifjabb Csoóri Sándor és Lányi György.

Bese Botond másfél évtizedes zenetanári munkásságának eredményeként mára felnövekvőben van egy új dudás nemzedék, akik közül az iskolai tanítványok még csak alig múltak el 18 évesek, de hasonló nagyságrendű és kvalitású csoportot képeznek felnőtt magántanítványai is. Számos növendéke kapott már kiemelt nívódíjat a bonyhádi Halmos Béla Országos Népzenei Találkozón, illetve tanítványai évek óta dobogós, sokszor első helyen végeznek az országos tanulmányi versenynek számító gödöllői Országos Népzenei Versenyen, melyen 2014-ben és 2017-ben oktatói munkásságát tanári különdíjjal ismerték el. 2011-ben szintén a gödöllői döntőben az akkor 11 éves Berkes Péter tanítványa meghívást kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tehetséggondozó Programjába. Növendékei rendre kimagasló eredménnyel szerepelnek más népzenei tehetségkutató versenyeken is, mint például a Felszállott a páva tehetségkutató versenyen, ahol több tanítványa is a középdöntőig jutott. Oktatói tevékenységét Göd Város Önkormányzata 2015-ben az év pedagógusa díjjal ismerte el.

Bese Botond hármas hivatásából fakadóan a pásztor dudások egyéb hagyatékába is beleneveli növendékeit, akikkel önkéntes alapon foglalkozik fafaragással, bőrfeldolgozással, hangszerkészítéssel és a pásztorviseletekkel. Amíg élt Pál István, az utolsó magyar dudás, tanítványaival rendszeresen látogatta a 96 évet megélt pásztorembert. A magyar pásztorok zenei és tárgyi hagyatékának visszatanítása céljából egy évtizede oktatóként jelen van a legrangosabb hazai népzenei szaktáborokban, mint a váraljai „Egyszólam népzenei tábor”, a „Dunántúli bourdon zenei tábor” vagy a Dudaszó Hallatszik Alapítvány által szervezett Dudás szaktábor, de olyan szaktáborokban is, mint a prágai magyar diaszpóra népművészeti tábora.

Honlap: 

Kisfilm: