Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1976

Leírás

Szakmai bemutatkozó:

Életét és munkáját meghatározó feladatul tűzte ki, hogy a világszerte is kiemelkedően értékes magyar népi kultúrából fakadó szellemiséget vigyázza, és élő népi mesterségével és tevékenységével ezt megmutassa, a mai kor embere számára élővé, kovácsoltvas tárgyaival, eszközeivel, alkotásaival pedig használhatóvá tegye.
A magyar népi kultúra, népművészetünk és ősi művészetünk irányította munkáira Csabrendektől kezdve hazánk szomszédos országaiban is számítanak már, akár egy megfáradt falubeli eszközről vagy szerszámról, vagy akár egy műemlékvédelmi rekonstrukciós munkáról is legyen szó.
Feladataként tűzte ki a Kárpát-medence gémeskútjainak felkutatását, a gémeskutak, illetve azok vasalatainak készítését, hagyományának gyűjtését, lejegyzését. Feladatának célja, a gémeskutak újbóli elkészítése és állítása, hogy a magyar ember szeme számára ismét kedves látvány legyen a magyar táj eme szimbóluma.
További feladataként az európai szinten is kiemelkedő csabrendeki kelták hagyatékának és vasművességének tanulmányozása és kutatása.
1976 – ban született Budapesten. Csabrendeki születésű édesapja nevelte a vasak közé. Kisiskolás éveitől szabadidejének nagy részét az ő lakatosműhelyében töltötte. Inaséveiben találkozott először a kovácsok mesterségével a kovács-alapműveletek megismertetése alatt. Az évek folyamán kezdett egyre erősebbé válni benne a kovácsoltvas egyedisége és nemessége iránti tisztelet. Megérintette a vassal és a tűzzel való bánni tudás művészete és mestersége.
Szakmunkás bizonyítványát vas – és fémszerkezet lakatosként 1993-ban kapta meg a budapesti üllői úti Deák Ferenc Szakmunkásképző Iskolában. 2000-ben érettségi bizonyítványt szerzett a budapesti Külkereskedelmi Szakközépiskola levelező tagozatán.
2005 óta Csabrendeken tevékenykedik és él családjával, feleségével Csíkné Bardon Réka csuhéfonóval, és kislányával, Pannikával.
2011-ban kovácsként megkapta a „Népművészet Ifjú Mestere”-címet.
2011 óta rendszeresen zsűrizteti munkáit a Népi Iparművészeti Bíráló Bizottságánál.
2013 óta tagja a magyarországi Kovácsmíves Céhnek.
2013 óta részt vesz a Mesterségek Ünnepén.
Tagja a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesületnek, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesületnek, a Famulus Sümeg Kistérségért Egyesületnek, valamint alelnöke a Csabrendek Települési Értéktár Bizottságnak.

csik tamas 04a

Legfontosabb díjak, kiállítások:
Egyesületi tagként évente több csoportos kiállításon vesz részt (pl.: Veszprém – Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Kiscsősz – Falumúzeum, Sümeg – Vár, Püspöki Palota).
 2010. Budapest, Népi Iparművészeti Múzeum – Ifjú Mesterek Remekei kiállítás: oklevél
 2011. Budapest, Népi Iparművészeti Múzeum – Ifjú Mesterek Remekei kiállítás: díj
 2011. „Népművészet Ifjú mestere” cím
 2012. Kecskemét – Országos Népi Mesterségek Művészete pályázat kiállítása: nagydíj
 2013. Nagyfödémes (Szlovákia), Mátyusföldi Fesztivál – Közös önálló kiállítás párjával, Csíkné Bardon Rékával

Csík Tamás és felesége, Réka csabrendeki portájuk műhelyeiben munkájukat, mesterségüket a mindennapi életben, a maga valóságában is megmutatják. Rendszeresen tartanak foglalkozásokat iskolák csoportjainak, táborozó fiataloknak, és bemutatót tartanak mesterségeikből érdeklődő családoknak is, hogy a világszerte is kiemelkedően értékes magyar népi kultúrát, az élő népi mesterségeket a mai kor embere számára is mindennapivá tegyék, hogy a magyar népművészetből sarjadó tárgyak, ezáltal a magyar nép művészete is használatuk által életünk részévé válhassanak.

Hivatkozás: http://eltetovedjegy.hu/rendeki-kezmuves-porta/

csik tamas 03a