Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1984

Leírás

„Nagyon szerencsésnek vallom magam, mert lehetőségem nyílt arra, hogy több kitűnő mesterrel személyesen is találkozhattam, tőlük tanulhattam. Köszönet érte a mestereknek, mint pl: Zerkula János és Fikó Regina, Sinka Péterné Karácsony Teréz, Tankó Jánosné Gábor Eszter (Gyimes), Hideg Anna (Ördöngösfüzes), Csorba János, Filep Mária (Szék), Szántó Ferenc, Papp Mária (Küküllő mente), László Erzsébet, Laczkó Katalin, Dani Péterné (Moldva), Pál István (Tereske), Badacsonyi Lajos (Zalavég) és még sorolhatnám.”

Adatok:
Név: Tintér Gabriella
Szül. hely, idő: Kisvárda, 1984. 11. 13.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Iskolák:
Nyíregyházi Főiskola (ének- zene, népzene tanári szak)
Váci Zeneművészeti Konzervatórium
Ortutay Gyula Ált. Isk.

Munkahelyek:
Apor Vilmos Tanítóképző Főiskolán (népi ének)
Prelúdium Zeneiskola, Bicske (népi ének)
Család Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Keszthely (népi ének)
Bocskai István Magyar-Német Két tanítási nyelvű Általános Iskola
Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Biatorbágy (népi ének)

Zenekarok:
Somnakaj Zenekar
Szeret Zenekar
Oláh Gipsy Beats
Tint’ Íz Band
Lajkó Félix és a Folk

Eddigi sikereim:
2002-ben én képviselhettem Magyarországot a Prágai Folklór Fesztiválon, majd 2004-ben a Brünoi Filmszemlén. 2002-től- 2005-ig kiemelt nívódíjat nyertem a gödöllői és bonyhádi Országos Népzenei találkozón.
2011-ben megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere Állami kitüntetést.
2012-ben elnyertem XXV. Zalai Kamaratánc Fesztivál zenei nívódíját.
2013- ban elnyertem a Szolnoki Táncfesztivál zenei különdíját.
2013-ban Prima Primissima Junior díjat kaptam.
2014-ben A legjobb hazai kisebbségi produkció különdíját kaptam az Emberi Erőforrások Minisztériumától, Balog Zoltán miniszter úrtól a fölszállott a páva televíziós vetélkedőjén.
2016-ban az Oláh Gypsi Beatsel Gramofon díjat nyertem.

1984.11.13- án, Kisvárdán születtem. Jelenleg Pátyon élek.
Gyermekkorom óta éneklek. Az Óbudai Népzenei Iskolában kezdtem tanulmányaimat Fábián Évánál. A váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Konzervatóriumban szereztem érettségit. Főiskolai tanulmányaimat a Nyíregyházi Főiskolán folytattam, ahol ének-zene, népzene tanári szakon végeztem. Népi éneket tanítottam az Apor Vilmos Tanítóképző Főiskolán, Bicskén a Prelúdium zeneiskolában, Keszthelyen a Család Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában. Pátyon a Bocskai István Magyar- Német Két tanítási nyelvű Általános Iskolában. Majd Biatorbágyon a Pászti Miklós Alapfokú Művészetoktatási Intézményben.

Rendszeresen tartok népzenei kurzusokat Budapesten, illetve az ország több pontján. Népzenei és néptánc táboroknak vagyok ének tanítója illetve szervezője, mint pl: Sárospatakon a Serketánc tábornak tanítója és szervezője, Karádon a Méta tábornak vagyok ének tanítója, Bakonyszombathelyen a Bakony táncegyüttes táborában tanítottam, Pásztón Virágvölgyi Márti táborában tartottam ének tanítást, Gyimesközéplokon a gyimesi táborok tanítója voltam. Moldvában Somoskán a somoskai tábor, illetve falunapok szervezésében vettem részt.

Pátyon a Lyukas hordó fesztiválnak voltam megálmodója és főszervezője.

Lehetőségem nyílt arra, hogy országos rendezvény sorozatot hozzak létre, az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen.

A Szinezd Át országos családi rendezvénysorozatnak voltam az egyik főszervezője.

Különböző népzenei együtteseknek vagyok tagja, mint pl.: Jánosi Együttes, Szigony Együttes, Somnakaj Zenekar, Szeret Zenekar, Oláh Gipsy Beats Zenekar.

Saját együttesem a Tint’ Íz Band amely egy új formáció ami most kezdi bontogatni szárnyait.

A Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes külső szólistája vagyok.

A Magyar Állami Népi Együttes táncosaival közös produkcióban léptem fel az AXIS MUNDI Tánc Revolutionban, Nemes Szilvia által rendezett koreográfiában, amely darabnak zeneszerzője és előadója voltam, valamint jelenleg a Magyar Állami Népi Együttes Szarvasének c. előadásában énekelek. Éneklek a Duna Művészegyüttes Gyöngyszólam, illetve Csodaszarvas darabjában. Számtalan fél profi és amatőr táncegyüttessel dolgoztam és dolgozom együtt ilyen pl: a Corvinus Közgáz táncegyüttes, és még sorolhatnám.

Szeret zenekarommal részt vettünk az Értől az Óceánig koncert sorozaton a Hagyományok Házában. Több Ízben szerepeltem a Duna TV Népzenei adásában a Szigony Zenekarral, a Szeret zenekarral és a lemezbemutató koncertemet is közvetítették. Egy időben rendszeres fellépői voltunk a Szigony zenekarral a MEDIAWAV-nek. Felléptem a Duna Tv Kultikon című műsorában. 2001-ben az M1 Népzenei adásában a Kalamajka Együttessel közösen léptem fel. Riportot készített velem a Kossuth Rádióban Éri Péter a Népzene határok nélkül című adásában.

Rendszeresen tartok táncházakat a Szigony és Tatros zenekarral a Marczibányi Téri Művelődési központban. És egyéb zenekarokkal is alkalom adtán a Fonó Budai Zeneházban. Régebben táncházat tartottam a Jánosi Együttessel a Magyarok házában, a Molnár utcában majd később az Aranytíz Művelődési Központban. Évről évre meghívást kapok a Budapesten megrendezett Csángó Bálra, illetve a Jászberényben tartott Csángó fesztiválra. Rendszerint fellépek a Táncháztalálkozón. Győrben a Győrkőc fesztiválon és a Pálinka fesztiválon, illetve Kapolcson a Művészetek Völgyében.

Szerepelek az első Roma Musicalben.

Szerencsésnek vallom magam, hogy kiváló zenészekkel léphetek egy színpadra, mint pl: Lajkó Félixel, Szakcsi Lakatos Bélával, Dresch Mihállyal, és a Somnakajban résztvevő előadó művészekkel. Valamint több kiváló népzenésszel. Jelenlegi, illetve volt zenekarjaimmal nagyszabású fesztiválokon vehetek, vehettem részt. Mint például, Magyarország, Franciaország, Olaszország, Berlin, Bécs, Hollandia, Oroszország, Prága, Amerika, Finnország, … stb.

Lemezek, kiadványok:
2010-ben jelent meg első önálló szóló albumom „Mit ér nekem” címmel. Ezt követte a Szeret Zenekar lemeze 2011-ben „Lajthától a Szeretig” . és a „Szerezz jó barátokat…!”.

2012– ben a Jánosi Együttessel megjelent Galántától Gyergyóremetéig című korongon énekelek. 2015-ben a Somnakaj lemezen. 2016-ban Lajkó Félixel megjelent Most jöttem lemezen és a Neked című lemezen énekelek.

Énekeltem az Óbudai Népzene Iskola „Nemzedékről nemzedékre” valamint a „Az Óbudai hegyek alatt” című lemezén. A Cseh Tamás, Péterdi Péter, Vakler Anna szerkesztette Ünnepeink lemezen. A Kalamajka együttes lemezén „Molnár utcától az Aranytízig”. A Fiastyúk Énekegyüttes 2005-ben megjelent albumán „Széles víz a Duna Keskeny Palló rajta”. Halmos Béla és Szomjas György által rendezett „Tisztelet a Mestereink” című DVD-n. Énekelek a Somnakaj lemezen stb.

Szerencsésnek vallom magam, mert lehetőségem nyílt arra, hogy több kitűnő mesterrel is személyesen is találkozhattam, tőlük tanulhattam. Köszönet érte a Mestereknek, mint Pl: Gyimes: Zerkula János és Fikó Regina, Sinka Péterné Karácsony Teréz, Berszán Fülöp, Tankó Eszter, Ördöngösfüzes: Hideg Anna, Szék: Csorba János, Filep Mária, Küküllő mente: Papp Mária, Szántó Ferenc, Moldva: László Erzsébet, Lackó Katalin, Dani Péterné, Tímár Katalin, Tereske: Pál István, Zalavég: Badacsonyi Lajos és még sorolhatnám.

Hozzám a Kárpát-medencei magyar és roma népzene hiteles és hagyományos megszólaltatása áll legközelebb. Ezeknek a hagyományoknak ápolása és tovább éltetése, tovább adása a fő célom.