Település:   
   
Megye:
Ország: ,
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1983

Leírás

Családja révén gyerekkora óta a zene és a népi kultúra vonzásában él, fontos számára szűkebb hazája, a magyarlakta Kárpátalja néphagyományainak gyűjtése, megőrzése, továbbá az, hogy ezt a tudást továbbadja.

„Azt mondják, az ember nem véletlenül születik oda, ahova születik. Az, hogy egy magyar zenész családban láthattam meg a napvilágot, meghatározó egész életemre. Édesapámék gyermekkorunktól olyan családi légkörben neveltek minket a bátyámmal, ahol a zene a legtermészetesebb módon volt jelen a mindennapi életünkben. Sok közös énekléssel, muzsikálással. Aztán amikor már iskolás korú lettem, édesapám azt mondta, hogy annak, aki igazán jó zenész akar lenni, illik játszania legalább egy hangszeren rendesen. Az én hangszerem a zongora lett. Ez a választás olyannyira jól sikerült, hogy 2008-ban a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában zongoratanári és kamaraművész diplomát szereztem. A népzene iránti szeretetem viszont mindvégig megmaradt."
 
Életrajz

A viski születésű fiatal énekes a Debreceni Egyetem Konzervatóriumán végzett zongoratanár, kamaraművész szakon. Ezt követően a Nyíregyházi Főiskolán ének-zene, népzenetanár, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének előadóművész (BA), s népi ének tanár (MA) képesítéseket szerzett.
Debreceni tanulmányi évei alatt rendszeresen hazajárt Kárpátaljára tanítani. Az itteni fiatalsággal való kapcsolata azóta is töretlen. Jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Főiskolán tanítja a leendő tanítókat, óvodapedagógusokat, valamint 2007 óta a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének tanára, a szakközépiskola fiataljait neveli a népdal szeretetére. Mert ahogyan ő fogalmaz: „Egy ma élő fiatalnak is fontos, hogy ismerje a saját hagyományait. Azt, hogy honnan jött, mik a gyökerei“.

2008 óta a Magyar Állami Népi Együttes Zenekarának énekese, mellyel a külföldi (Amsterdam, Brüsszel, Luxemburg, Berlin, Varsó) és hazai koncertek, fesztiválok (Népzene Ünnepe — Művészetek Palotája, Művészetek Völgye — Kapolcs, Tavaszi Fezstivál — Budapest, Kaláka Fesztivál — Diósgyőr) visszatérő fellépői. A koncertezés mellett a debreceni Csokonai Színház felkérésére több darabban is szerepelt, mint zenei szerkesztő, színpadi zenész (Szőcs Géza: Liberté '56, Kozma András: Csillagszemű mesejáték). 2009 augusztusában családjával az Egyesült Államokba kaptak meghívást, ahol több koncertet, előadást és kurzust tartottak. 

Együttesek, zenekarok:
Magyar Állami Népi Együttes
Szalonna Band

Díjak:
1992. "Pro Cultura Hungarica" díj (Tisza Együttes)
2000. "Európa díj a Népművészetért" (Tiszapéterfalvi Népzenei Együttes)
2004. Országos Főiskolai Kamaraverseny Nívódíj
2006. Országos Főiskolai Bach Zongoraverseny Különdíj"
2013. Népművészet Ifjú Mestere díj

Lemezek: 
Napot, Holdat, Csillagot (2014)
Szalonna és Bandája: Útravaló (közreműködő)

pal eszter 02a