Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

Szakmai bemutatkozó:

Erdélyben, Marosvásárhelyen születtem, Nyárád menti és mezőségi szülők gyermekeként.
A paraszti világ és a természetes anyagok vonzalmában élve – a magjából kifakadó életet mindig is magaménak érezve – gyermekkorom óta kezdve szívesen készítettem bármit kezdetben csak magamnak, mi hasznára válhat az embernek. De a legnagyobb izgalmat s kihívást egy kihalófélben lévő mesterségben, a mézeskalács-ütőfák negatív faragásában és ezen ütőfákkal készített mézeskalácsok sütésében találtam meg.
Faragásomban egyediségre törekszem, ugyanakkor a magyarság motívumkincsét használom, igyekszem a kor élő népművészetének visszaadni a mintafák régmúlt nyomait.
Érdeklődő és értékelő barátnőimnek köszönhetően munkám folyamán megalakult egy mézeskalácsos csapat, és saját mézeskalácsreceptet kifejlesztetve, az ütőfákat használatba véve újítással dolgozunk.
Tanulmányaim:
Pályám kibontakozása szülővárosomban Bandi Dezső fafaragó körében indult. A Marosvásárhelyi Faipari Szakközépiskolában asztalos és bútortervező, lakberendező technikumot végeztem, majd Budapesten Népi játék és kismesterségek oktatója képesítést szereztem faműves szakirányon.
Részt veszek kézműves rendezvényeken, mesterség-bemutatókon, gyermekfoglalkozásokon. Országos pályázatokon elismeréseket nyertem, 2014-ben a Népművészet Ifjú Mestere lettem, és 2015-ben megkaptam a Gránátalma-díjat.
Célom az ütőfás mézeskalácsos mesterség továbbéltetése, fejlesztése, tanítása és megismertetése, hogy méltó helyét és értékét visszanyerje hagyományaink körében mindannyiunk számára.

Hivatkozás: 

denesi ildiko 02a

denesi ildiko 03

denesi ildiko 04a