Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

Fekete Ildikó

prima 02     granatalma dij 02     magyar kezműves 02        

Végzettségemet tekintve matematikus vagyok, a hétköznapokban szoftverteszteléssel foglalkozom. Hímes tojásokat szabadidőmben készítek.

Mindig is a hímesek bűvöletében éltem, de komolyabban tizenhét éves korom óta foglalkozom velük. A magyar motívumvilág igen gazdag, rengeteg tájegységnek van önálló mintakincse, az ábrázolás vagy a színezésmód olykor falunként is változik. Azt tűztem ki célomul, hogy ezekből minél többet összegyűjtsek, rendszerezzem és elkészítsem, hogy aztán önálló kiállításaim keretében népszerűbbé tegyem őket. Ezen kívül igyekszem megújítani a régi színvilágot, hogy a tojások a mai szem számára is tetszetősek legyenek. Munkáimat a Hagyományok Házában, és az Iparművészeti Lektorátusban zsűriztetem.

Minden évben rendezek kiállítást, megfordultam már a Klebersberg Kulturkúrián, több alkalommal a Duna Palotában, csoportos kiállítás keretében megjelentem a Várkert Bazárban, a Budai Várban, a Műcsarnokban és a Néprajzi Múzeumban, de tartottam már bemutatót Pekingben és Sydneyben is. 2017-ben egy önálló kiállítás keretében New Yorkban volt alkalmam megmutatni a hagyományos magyar díszítésmódot.

Kézműves tevékenységem jelentős sikereket hozott. Kétszer kaptam Magyar Kézműves Remek-díjat, 2014-ben népi iparművész címmel jutalmaztak. 2015-ben az Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállításon Gránátalma-díjjal tüntettek ki, mely a népművészet legrangosabb díja, és szintén 2015-ben tojásíró munkásságomat Junior Prima Díjjal ismerték el. 2016-ban megkaptam a Népművészet Ifjú Mestere kitüntető címet, mely augusztus 20-a alkalmából adományozható állami kitüntetés. 2017-ben beválasztottak az 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogramba. 2018-ban Vörösmarty díjjal ismerték el tevékenységemet.

fi tojas 02

fi 01a

fi 02a

fi 04a