Ország:
Díjazási év:
Társ:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1985

Leírás

Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili

Örökös Aranygyöngyös és Aranysarkantyús táncosok
Népművészet Ifjú Mesterei
Országos Szolnoki Néptáncfesztivál Koregráfusi Első Díj (2017)
Zalai Kamaratáncfesztivál Kiemelt Koregráfusi Nívódíj (2016)
Fölszállott a Páva Országos Televíziós vetélkedő, szóló és páros kategóriájának győztesei (2014)
Az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetői (honlap: )

Fundák Kristóf budapesti származású alkotó, aki Csepelen kezdett néptáncolni. A jászberényi Jászság Népi Együttesben töltött tíz esztendő alatt végképp elköteleződött az autentikus néptánc mellett. Szakmai fejlődését mesterei segítették, akiknek munkái során mai napig kikéri véleményét (Szűcs Gábor, Dudás Dániel, Busai Norbert, Fitos Dezső). 2009 óta az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetője.

Táncos szólistaként három ízben elnyerte az Aranysarkanytús szólista díjat, így 2013-ban Örökös Aranysarkanytús táncos lett (2009, 2011, 2013)

Amatőr táncegyüttesek számára készített koreográfiái 2012 óta minden évben jelen vannak a Martin György Néptáncszövetség által megrendezésre kerülő Néptáncantológiákon.

Szakmai alkotótársa felesége, Fundák-Kaszai Lili, akivel 2009 óta dolgoznak együtt.

2014-ben a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató műsor győztese lett feleségével szóló és páros tánc kategóriában.

2016-ban a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést vehette át feleségével.

Gyermekkoreográfusi tevékenysége elismeréseképpen 2018-ban az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Alkotói díját vehette át feleségével.

2009 óta tizenkét egész estés műsort készített az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, a Forrás Táncegyüttes, a Műegyetemi Néptáncegyüttes és a Hargita Nemzeti Székely Táncegyüttes számára.

A Zalai Kamaratánc Fesztiválon több ízben díjazott alkotó (2010, 2016, 2018). 2016-ban elnyerte a nívódíjas koreográfus címet.

2018-ban feleségével megalapította a Foundry Dance Theatre-t. A társulat ars poeticája a közös alkotás, a gondolatok öntödében történő nemesítése és összeolvasztása, melyek formába öntéséhez a Kárpát-medencében megtalálható anyanyelvi mozgáskincsre támaszkodnak.

A Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon több ízben díjazott alkotó (2013, 2015, 2017, 2019).
2017-ben a Jászság Népi Együttes számára készített Metamorfózis című darabjával koreográfusi I. helyet nyert el. 2019-ben az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes: Goralski echo és a Forrás Táncegyüttes: Ég és föld között alkotásaiért ismét koreográusi I. díjat vehetett át.

2016 óta az észak-amerikai diaszpórában végez kulturális missziót. Feleségével koreografál és workshopokat tart Kanadában és Amerikában.

fundak kristof goracz jozsef foto foundry s

fundak kristof 02

„7 éves koromban kezdtem táncolni és a szenvedély a hosszú évek folyamán hivatássá változott. Csaknem 10 éve foglalkozom gyermekek néptánc oktatásával Budapesten és környékén. Az elmúlt években számos szakmai elismerésben részesültem: Örökös Arany Sarkantyús-díj, Koreográfusi-díj, Kiváló minősítés a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán az angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttessel, melynek művészeti vezetője vagyok. Célom, hogy a legnagyobb szeretettel és a legmagasabb minőségben tudjam átadni tudásomat és táncszeretetemet az erre nyitott gyermekeknek."

fundák kristóf