Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

„Az írásos feljegyzések alapján a Kovács család 1878 óta foglalkozik kékfestéssel.
Az első műhelyük Kecskeméten a Festő utcában volt, majd Kiskunfélegyházán alapítottak üzemet, később pedig id. Kovács Miklós Tiszakécskén lett kékfestő, az 1927-ben kialakított műhelyében.
Fia, Kovács Miklós előbb segédként dolgozott apjával, majd 1962-ben tette le a kékfestő mestervizsgát. A népi iparművész cím után 1985-ben a Népművészet Mestere címet is megkapta. 1995-ben az Év Mestere elismerésben részesült. 1995-1998 között, a családdal, szakértőként tevékenykedett a szentendrei Néprajzi Múzeumban, egy eredeti kékfestő műhely kialakításában.
Kovács Miklósné 1982 óta népi iparművész és a kézi tarkázású terítők elismert készítője.
A Tiszakécske, Körősi u. 9 sz. alatti műhelyük nemcsak a hazai, de az európai ipartörténeti ritkaságok is közé tartozik. A családi hagyományokat őrző készítés, az 1896-ból származó perrotin mintázógép a faléces szárítóhengereivel, a földbe süllyesztett festőküpa a csillagráfokkal, a múlt század elejei vasalógép, az ország minden tájegységét jellemző több száz mintafa, nagy látogatottságot ad a határokon túl is jól ismert műhelynek.
Kovács Mária 1989-ben lett népi iparművész.
A múlt század első feléből származó mintafákkal, a kékfestő kézi tarkázását és a tradíciót őrző, de már a mai kor igényeinek megfelelő termékek tervezését is ő végzi.
A patinás hangulatú Szentendrén, a Bogdányi u. 36. sz. alatti, ( tel: 06-26-314-388 ) általa vezetett üzlet, az országban az egyetlen, ahol a kékfestő teljes választéka megtalálható.
Kovács Mária férje Panák Ferenc 2000-ben tette le a kékfestő vizsgát és 2002. évben ugyancsak megkapta a népi iparművész címet.
A család tulajdonában lévő másik, a Bauch cég által 1896-ben gyártott, perotin mintázógépen végzi a kékfestő méterárú tarkázását.
A Népi Iparművészeti Tanács által zsűrizett, saját tervezésű, egyedi termékeikkel számos kiállításon, bemutatón vettek részt itthon és külföldön egyaránt.
A családi vállalkozásban már a fiatalabb, új generáció is kiveszi a részét. Panák Annamária és Panák Veronika, ahogyan szülei is, teljes odafigyeléssel és elhivatottsággal végzik kiváló munkájukat és legfőbb céljuk, hogy ez a régi mesterség generációról-generációra szálljon."

A Kovács család honlapja: