Együttes: ,
Település:   
Ország:
Díjazási év: , ,
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

Navratil Andrea
népdalénekes, mesemondó

„Az éneklés, a természet szeretete, valamint a hagyományos paraszti világ által őrzött tudás tisztelete gyerekkorom óta az életem része. Öröm számomra, amikor olyan emberekkel lehetek együtt, akiknek mindez hasonló értéket és élményt jelent. Fontosnak tartom, hogy ez az örökség ne csak könyvekben és kottalapokon legyen hozzáférhető, hanem élő tudás maradjon minden ember számára. Ezen értékek mentén választottam hivatásul a biológia tudományát, valamint a különböző népművészetek művelését és a néphagyományok ápolását, annak tanítását.

Igazi mestereimnek azokat a kedves »öregecskéket« – asszonyokat és embereket – tartom, akiktől az énekeket és a hagyományokat tanultam. Néhányukkal személyesen is több időt eltölthettem, sokkal többet kaptam tőlük egynéhány éneknél, mesénél vagy imánál. Az így megtapasztalt élményeket közvetítem előadóművészként, és adom tovább tanárként.”

Navratil Andrea

Navratil Andrea (népdalénekes, tanár, mesemondó, ökológus): a Kobzos együttes és a Fonó zenekar mellett az Igriczek együttes tagja, a Duna Művészegyüttes szólóénekese, Berecz András műsorainak, valamint a Békás banda és a Tallabille zenekarnak meghívott vendégénekese, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny felkészítő mestere.

Számos népzenei rendezvény és verseny győztese, nívódíjasa, a Népművészet Ifjú Mestere, Tornalja díszpolgára. Előadóművészi és oktatási munkájáért Honvédelemért Kitüntető Címet kapott, a Zurgó Együttessel pedig elnyerte a Bezerédj-díjat, majd a Bartók emlékdíjat, ill. a Magyar Művészetért Díjat. Előadóművészként megkapta a Természetvédelem nagykövete kitüntetést. 2016 szeptemberében az MMA Népművészeti Tagozata a magyar népművészet életben tartásáért és továbbörökítéséért végzett tevékenységéért, áldozatos közösségformáló munkája elismeréseként kitüntette az MMA Elismerő oklevelével; a táncházmozgalom érdekében kifejtett munkája és zenepedagógusi tevékenysége elismeréseként 2017 tavaszán Táncház Érmet kapott. 2017 júliusában a FINA vizes világbajnokság záró ceremóniájának felkért hazai szóló énekese. 2021 márciusában a közönség és szakma elismerését is kivívta, közönségszavazat alapján az elmúlt 25 év legjobb énekesének választották s Fonó-díjat vehetett át, majd pár napra rá művészeti tevékenységéért legmagasabb zenei kitüntetésben részesült, Liszt Ferenc-díjat kapott.

Az állandó felállások és zenekarok mellett közreműködőként vagy meghívott vendégként az elmúlt években énekelt Petrás Máriával, Sebestyén Mártával, Berecz Andrással, a Muzsikás együttessel, Balogh Kálmánnal, Vizeli Balázzsal, Juhász Zoltánnal, Mali Katalin orgonaművésszel, Czébely Beáta és Szokolay Balázs zongoraművésszel, Kelemen Barnabás hegedűművésszel, a Szalonna és Bandájával, a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral, a Szent Efrém Férfikarral, Szokolay Dongó Balázzsal és a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, valamint a Recirquel Társulattal.

Rendszeresen tanít továbbképzéseken, nyári táborokban. A Hagyományok Háza meghívott szakoktatója. Éneke több mint 40 lemezen hallható. Zenésztársaival bejárta egész Európát, koncertezett többször Indiában, valamint hazánkat képviselve a Magyar Örökség programsorozaton szóló énekeseként meghívottja volt az Egyesült Államok egyik legnagyobb szabású szabadtéri rendezvényének, a Washington szívében évente megtartott Smithsonian Folklife Festival-nak.

http://www.navratilandrea.hu/