Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

Ózdtól 15 km-re levő Sáta nevű faluban nevelkedtem. Itt végeztem az általános iskolát is és ekkor szakkörön ismerkedtem meg az agyaggal. Már ekkor nagyon megszerettem. Miután leérettségiztem, testnevelő-edző szakon szerettem volna tovább tanulni, de sajnos nem vettek fel a főiskolára. Ekkor döntöttem úgy, hogy fazekasnak tanulok.

A fazekasságot Sárospatakon tanultam a Vay Miklós Szakképző Iskolában, mestereim Gécziné Bankus Zsuzsa és Jakab Gábor voltak. Tanulmányaim alatt indultam az országos gyermek és ifjúsági népi kézműves pályázaton 2009-ben és 2011-ben. Mindkétszer harmadik helyezést értem el.

2010-ben és 2011-ben megmérettettem magam a Kresz Mária Fazekasközpont által szervezett fazekasinas versenyen is. Itt elősször ötödik, másodjára pedig második helyezést értem el.
2010 nyarán részt vettem tanárommal, Jakab Gáborral a Gömöri kézműves társulás által rendezett fazekas táborban. A társulás minden ősszel szervez fazekas szakmai hétvégét, ahol Horváth Zoltán fazekastól sokat tanultam.

2010 decemberében kiállították a munkámat a Magyar Kézművességért Alapítvány XVII. Betlehemi Jászol pályázaton és kiállításon, 2011-ben pedig a „Négy évszak kézműves szemmel” pályázaton és kiállításon. 2013. szeptember 1-től 2014. augusztus 31-ig az európai önkéntes szolgálat keretein belül Szlovákiában, Várhosszúréten a Gömöri Kézműves Társulásnál dolgoztam önkéntesként. Általuk három alkalommal részt vehettem a Magyar Művészeti Akadémia által rendezett Népművészeti táborban Nádudvaron. Itt első alkalommal Szalma Valériától, majd a következő két táborban ifj. Fazekas Istvántól tanulhattam.

2014-ben és 2016-ban részt vettem a Hegyaljai Népművészeti Egyesülettel a Mesterségek Ünnepén.

2016-ban egy társammal közösen megnyertük a Vándorló fazekassegédek pályázatot. Ennek a pályázatnak az a lényege, hogy a nyertes vagy nyertesek eltölthetnek egy-egy hetet a befogadó fazekasmestereknél. Ez által jutottam el Falusiné Terjék Éva, Csuti Tibor, Magyar Zita és Nagyné Török Zsóka műhelyébe és tanulhattam tőlük. Hozzám a sárospataki és a vásárhelyi áttört kerámia állnak közel és ezeket mindenképp szeretném tovább éltetni.