Település:   
   
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:

Leírás

„Bajka Márta vagyok, népi kézműves vászon szövéssel és grafikával foglalkozom. Kiskorom óta a kézművesség meghatározó szerepet tölt be az életemben. Éveken keresztül jártam gyerektáborban és kézműves foglalkozásokra a Guzsalyas Alapítványhoz, ahol Benkő Évától, Tóth-Birtan Tinkától és Kolozsi Ilditől tanultam. Hálás vagyok, hogy elindítottak ezen az úton. Több éven keresztül nemezeltem, mind a mai napig, ugyanakkor minden kézműves szakmát magamhoz közelállónak érzek. Mindegyikben megfog valami, találok bennük kihívást és meglátom a szerethető szépséget.
A szövéssel 2015-kezdtem komolyabban foglalkozni, amire most már hivatásomként is tekintek. Nádudvaron tanultam két évig népi kézműves vászon szövést. Mesterem Galánfiné Schmidt Teréz, szövő iparművész, a Népművészet mestere, akitől mai napig is sokat tanulok.
A népi kultúrából, a népművészetből kiindulva és ezeket tovább éltetve, tervezem meg a saját darabjaimat. Próbálom úgy kivitelezni minden alkotásom, hogy mai, modern és hordható legyen. Célom éltetni a hagyományainkat, a népművészetet. Szeretném, ha minél több emberhez eljutna, és szívükhöz közelivé válna. Lakástextileket, öltözékeket és kiegészítőket szövök. Több munkámat az elejétől a végéig, én készítem el, ugyanakkor bizonyos darabok varrását biztos kezekre bízva, együttműködök Vargáné Nagy Erzsébettel és Kiss Gabriellával. Ezúton is köszönöm a munkájukat.”

Az elmúlt években több pályázaton és kiállításon jelentek meg munkái. 2016-ban a Fohász című kiállításon a pesti Vigadóban állították ki szövött alkotásait. 2017-ben XII. Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton elismerő oklevelet vett át. 2018-ban a XVI. Békéscsabai Textiles Konferencián csoportos első helyezést ért el. 2018-ban Budapesten a Műcsarnokban megrendezett Nemzeti szalonok, KÉz-Mű-Remek kiállításán volt látható egy viselete. 2019-ben az Erdélyi Élő Népművészet kiállításon vett részt, amely Sepsiszentgyörgyön és Válaszúton került megrendezésre. Jelenleg is pályázaton, illetve kiállításon vannak munkái, Az Élő Népművészet Országos Népművészeti kiállításon és a XXII. Országos Szőttespályázaton, Hevesen.