Település:
Díjazási év:
Társ:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1995

Leírás

Paput Júlia – szakmai önéletrajz

1995. október 21-én születtem Budapesten.

Általános iskolai tanulmányaimat Diósdon, az Eötvös József AMK-ban kezdtem énektagozaton. Mellette néptánccal, népdalénekléssel, akrobatikával foglalkoztam. 2004-ben felvételt nyertem a Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) előkészítő tanfolyamára, Stimácz Gabriella mesternő csoportjába.

Ezt követően bekerülhettem az MTF balettszakának első évfolyamára. Öt év alatt a klasszikus balett-képzés mellett megismerkedhettem a nyári kurzusok keretében a különböző technikákkal, úgymint: Limón-technika, Graham-technika és egyéb kortárstánc technikák. Mestereim: Mráz Kornélia, Bérczes Mária, Lőrinc Katalin, Ménich Gábor. Rendszeresen szerepeltem a Thália Színház és az Operaház Diótörő előadásaiban, Dózsa Imre és Sebestény Katalin betanításában, illetve egyéb előadásokban is.

2010 szeptemberében szakirányt váltottam és az MTF Néptánc Tagozatának második előkészítő évfolyamára jelentkeztem át. Gimnáziumi tanulmányaim során a második osztályt magántanulóként abszolváltam, hogy együtt végezhessem az elméleti és szakmai képzést. Mestereim a néptánc szakon: Hortobágyi Gyöngyvér, Béres Anikó, Végső Miklós, Ónodi Béla, Spala Korinna és Topolánszky Tamás.

A Főiskola utolsó évében a Magyar Nemzeti Táncegyüttes (Honvéd Táncszínház) ösztöndíjasa lettem. Szakdolgozatom témája: „A nagyecsedi csárdás” elemzése volt.

Szakmai tapasztalatok:
2014 júliusától a Zsuráfszky Zoltán által vezetett Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagja vagyok, kezdetben tánckari tagként, jelenleg szólistaként, 2023-ban pedig női tánckarvezetőnek neveztek ki. 2018-ban megkaptam az együttes által felajánlott „Az évad legjobb tánckari művésze” oklevelet.

Az együttesben lehetőséget kaptam arra, hogy szóló szerepeket táncolhassak, amely nagyban elősegítette táncos fejlődésemet. Főszerepeim: Csárdás, Dracula, Ballada – A halálra táncoltatott leány, Betyárvilág

További szerepeim: A Tenkes kapitánya, Dózsa, Táncrapszódia, Téli tánc: Folklór kalendárium, Táncoló tavasz: Folklór kalendárium I., Napszédítő/Páva variációk, Kiegyezés/150, Ballare, SZRLM, Csipkerózsika, Tündérmese, Sárkánymese, Körhinta, Csíksomlyói passió, Élő Martin archívum: Szatmár, Kalotaszeg, Mezőség, Gyimes, Bonchida, A hűtlen feleség, Betyárvilág, Tánc-költészet.

Kortárs ismereteimet újra felidézhettem a Ballare című előadásunkban, ahol szóló szerepet táncoltam a Tókos Attila által koreografált „Vörös Rébék”-ben, majd 2017 júniusában a szolnoki országos néptáncfesztiválon különdíjat kaptunk „Lélegzetem és tüntetés” (szintén Tókos Attila koreográfiája) című számáért.

2015-ben lehetőségem nyílt arra, hogy taníthassak a Bartók Táncegyüttesben. Kollégámmal, ifj. Mosóczi Istvánnal közösen készített szilágysági koreográfiánk (Párhuzam és kontraszt) a felnőtt csoporttal a Tatabányai Koreográfus versenyen 2. díjat nyert. Ezen kívül Benedek Attila kollégámmal a Makói Forgatós Táncegyüttes gyermekcsoportja részére készített koreográfiánk „Arany” minősítést nyert.

Napjainkban is alkalmi tanításokat vállalok a Felvidéki Kincső Néptáncegyüttesben. 2021 tavaszán a Zselízi Országos Minősítő válogatón a Bukovinai koreográfiám „Jól Minősült” címet ért el, ami egyenes ágon bejutást jelentett az országos döntőre. Ugyanebben az évben Fülöp Viktor ösztöndíjban részesültem, melynek köszönhetően még több tapasztalatot kaptam a szakmámban és azon túl is.

Érdekes szakmai kihívást jelent Tókos Attila és ifj. Zsuráfszky Zoltán koreográfiájában (Közelítés – kortárs darab) szerepelni mind a mai napig.

A Magyar Rhapsody Projekt „Levédia” című albumának hetedik videoklipjében a Bartók Béla „Román népi táncok” című művének I-II. tételében is részt vettem, mellyel a jövőben is számos fellépésen szerepelek.

Korpás Éva felkérésére a Komáromi Jókai Színházban mutattuk be a „Szívharang” című előadását, amelynek műfaja egészen különleges: a zene, az irodalom, a tánc, a bábszínházi elemek varázslatos, szerves egységgé álltak össze a színpadon, amelyben művésztársaimmal, Tókos Attilával és ifj. Zsuráfszky Zoltánnal a tánc nyelvén segítettük a darabot.

A tavalyi évadban felkérést kaptam a Magyar Nemzeti Táncegyüttestől kelet-szlovákiai táncanyag betanítására, továbbá ugyanezzel az anyaggal az Országos Békéscsabai Szólótáncversenyen Aranygyöngyös címet érdemeltem ki, ezzel második alkalommal lettem díjazott.

Zsuráfszky Zoltán felkérésére a „Régi tánc, új nemzedék” című műsorban mint koreográfus asszisztens vehettem részt több különböző koreográfiában.

Decemberben Csoóri Sándor emlékest keretein belül az „Idő mögül megszólaló erdő” című műsorban Berecz István rendező mellett mint társalkotó tevékenykedtem.

2023. augusztus 20-án miniszteri díjátadón a Népművészet Ifjú Mesteri címet kaphattam meg.

Legfőbb célom a népi kultúra szélesebb körű megismerése mind táncanyag és hagyomány tanulása, népszerűsítése. A magyar autentikus néptánc elsajátítására törekszem. Ezen felül kortárs, modern táncképzéseken való részvétel is szerepel a terveim között.