Együttesek

Csámborgó

November 25-én ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját a kassai Csámborgó együttes, amely annak idején az autentikus népzene és népi hagyomány terjesztésére, ápolására esküdött fel. A zenekar eredetileg a kassai Új Nemzedék néptánccsoport kíséretének céljából alakult, ám az eredeti „funkcionalista tervnél” sokkal komolyabb pályát futottak be. Csak a miheztartás végett: 1989-ben a nem magyarországi zenekarok közül elsőként kapták meg a Népművészet Ifjú Mestere-érmet, a rendszerváltás után pedig a Ghymes mellett elsőként váltak hivatásos felvidéki népzenekarrá.

Az évek alatt zenészek egész sora fordult meg a Csámborgóban, az ős-formációról azonban máig szuperlatívuszokban beszélnek a hozzáértők. Szabó Gábor prímás és Sterbinszky László bőgős mellett Kováts Marcell brácsás, dudás és klarinétos teremtette meg azt az „ős-Csámborgót”, amelynek nevéhez – kis túlzással – az egész kelet-szlovákiai magyar táncházmozgalom megteremtése köthető. A gócpontok Nagykaposon, Szepsiben és Nagyidán voltak, ám a Csámborgót tulajdonképpen már a kezdetektől ismerték az egész Felvidéken, hiszen volt idő, amikor egyszerre hét táncegyüttest is kísértek. Az eredeti felállás egészen 1987-ig működött, ezután Szvorák Katalin népdalénekessel kezdtek dolgozni, egy gyermek- és egy felnőtt koncertprogrammal turnéztak Dél-Szlovákia városaiban és falvaiban, valamint Magyarország számos településén.

Kováts Marcell elmondása szerint a rendszerváltás óta Európa 15 országát csámborogták keresztül-kasul Norvégiától Bulgáriáig, más-más felállásban ugyan, de töretlen lelkesedéssel. „A sikerek ellenére sajnos nem tudtunk együtt maradni, mert lehetetlen volt megélni a népzenéből. Kiválások, tagcserék, konfliktusok követték egymást, az eredeti felállás 1993-tól kezdve már csak évente egy-két alkalommal állt össze. Jelenleg már egy második generációs Csámborgóról beszélhetünk” – tudtuk meg a zenekar alapítójától. Külön érdekesség, hogy a mostani felállásban Perjési Gábor és Major Imre mellett Kováts Marcell Bálint nevű fia szerepel prímásként, azaz ismét bebizonyosodott, hogy a vér nem válik vízzé. Megélni ugyan továbbra sem tudnak pusztán a zenélésből, ám mára rájöttek, hogy nem is szabad az anyagiaktól függővé tenni a zenekar létét, hiszen ellenkező esetben oda a varázs, a zenélés öröme és valódi értelme.

Új Szó Újság, 2005.

Forrás: https://ujszo.com/kultura/europa-tizenot-orszagaban-csamborogtak

csamborgo01b

A képen balról jobbra: Sterbinsznky László Prutyi bőgő, Kováts Marcell brácsa, Szabó Gábor hegedű, Kanócz Csaba cimbalom.
Együtt: Csámborgó zenekar Kassa, a Népművészet Ifjú Mestere cim átvétele a Parlamentben

Személyek azonos együttesből

4

Kép Kanócz Csaba

Kanócz Csaba

Település: Kassa
Együttes: Csámborgó
Műfaj: cimbalmos
Díjazási év: 1989
Kép Kováts Marcell

Kováts Marcell

Település: Kassa
Együttes: Csámborgó
Műfaj: dudás, klarinétos, kontrás
Díjazási év: 1989
Kép Sterbinszky László

Sterbinszky László

Település: Kassa
Együttes: Csámborgó
Műfaj: bőgős
Díjazási év: 1989
Kép Szabó Gábor

Szabó Gábor

Település: Kassa
Együttes: Csámborgó
Műfaj: hegedűs
Díjazási év: 1989